Acasă Social Compania care va livra gaz Transnistriei a deschis o filială la Chișinău

Compania care va livra gaz Transnistriei a deschis o filială la Chișinău

0

La finele lunii decembrie 2024, practic cu zece zile înainte de anunţul Gazpromului de sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, grupul MET din Elveţia, ce ar urma să livreze din 13 februarie 2025, gaze în regiunea transnistreană, a fondat o subsidiară în Republica Moldova.

Este vorba de MET Furnizare SRL, o companie cu un capital social de 100.000 de euro (circa 1,93 milioane lei), deţinut de MET Sales and Trading Holding AG din Elveţia. Beneficiar efectiv este indicat Benjámin Lakatos, fondatorul grupului MET, scrie Mold-street.com.

MET şi-a deschis companie în Moldova

„MET Furnizare are indicate ca domenii de activitatea piaţa gazelor (de la producere, transport, distribuţie, stocare, furnizare) şi a energie electrice (producere, transport distribuţie, furnizare etc), dar nu deţine încă licenţe de la ANRE. Administratori ai MET Furnizare din Republica Moldova sunt indicaţi Florin Frunză, director general MET Romania, şi Adrian-Gabriel Dumitriu, director financiar MET Romania”, scrie presa.

Într-o declarație de presă publicată luni seara, MET Group anunță că este pregătit pentru a efectua livrări de gaz în orice punct lichid din Europa, inclusiv pentru a ajuta Republica Moldova.

În același timp grupul precizează că „astfel de livrări se pot întâmpla numai dacă Operatorul de Sistem de Transport al Gazelor din Ucraina este pregătit pentru aprovizionare”.

MET Group mai spune că este o situație umanitară care are nevoie de ajutor imediat nu doar din partea firmei, ci și din partea comunității europene și neagă orice asociere cu o situație aflată în afara controlului grupului.

„O companie cu persoană unică”

Guvernul Recean a anunţat că gazul livrat de MET Gas and Energy Marketing AG va fi plătit de firma JNX General Trading LLC din Dubai, Emiratele Arabe Unite, dar liderul separatist susține că aranjamentul a fost posibil datorită unui sprijin din partea Rusiei în ceea ce privește „creditarea și funcționarea” lui.

Jurnaliștii de investigații au depistat şi că firma JNX General Trading LLC din Dubai, Emiratele Arabe Unite, prin care ar urma să fie achitat gazul livrat în regiunea transnistreană, oferă diverse servicii, de la cercetare de produse și servicii, la consumabile industriale, materiale de construcție şi textile.

Compania dispune de o licență de activitate comercială oferită de autoritățile din Dubai valabilă până la finele anului 2025. În extrasul din registrul comercial este menționat că JNX General Trading LLC este „o companie cu persoană unică”.

De menționat că regiunea transnistreană va fi aprovizionată cu gaze naturale printr-o companie maghiară, după ce Guvernul Republicii Moldova a adoptat o derogare de la legislația actuală. Moldovagaz va încheia contracte directe pentru livrarea gazelor în stânga Nistrului, iar începând cu 13 februarie, regiunea va primi trei milioane de metri cubi de gaze zilnic. Volumul suplimentar va fi supus impozitării de către Chișinău.

Decizia Guvernului vine după refuzul Tiraspolului de a accepta grantul european de 60 de milioane de euro, care ar fi contribuit la reducerea dependenței energetice a regiunii. Ajutorul european era condiționat de creșterea graduală a tarifelor la energie pentru consumatori și companii, o măsură respinsă de administrația separatistă.

Premierul Dorin Recean a declarat că, deși soluția aleasă de Tiraspol nu rezolvă problema pe termen lung, autoritățile de la Chișinău nu vor bloca livrarea gazului pentru a evita o criză socială. În același timp, Guvernul va impune noi reguli fiscale pentru consumul de gaze peste limita stabilită.

Uniunea Europeană a aprobat recent un pachet de sprijin energetic de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, din care 30 de milioane de euro au fost deja alocați pentru cumpărarea de energie electrică și livrarea gazelor în regiune, 100 de milioane de euro vor fi acordați până la mijlocul lunii aprilie pentru compensarea facturilor achitate de consumatorii de pe malul drept al Nistrului, iar 60 de milioane de euro erau prevăzuți pentru sprijinirea cetățenilor din regiunea transnistreană, cu condiția respectării drepturilor fundamentale și ajustării tarifelor la energie.

Criza energetică din regiune a început după ce, la 1 ianuarie, Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, afectând în special stânga Nistrului, unde autoritățile separatiste primeau anterior gaze gratuite din Rusia. La 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Uniunea Europeană oferă țării noastre un grant de urgență de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze naturale, iar Guvernul a aprobat împrumutul a trei milioane de metri cubi de gaze către regiunea transnistreană, pentru a menține presiunea necesară în conducte până la 31 ianuarie. Începând cu 1 februarie, în regiune au început să fie livrate gaze procurate dintr-un grant european pentru nevoile populației și producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.