Centrul Național Anticorupție a constatat că domeniul siguranței alimentelor, gestionat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este afectat de mai multe riscuri de corupție. O evaluare a integrității instituționale efectuată la ANSA semnalizează riscuri de corupere activă și pasivă, abuz de putere, fals în acte publice și nedeclararea conflictului de interese – citează IPN dintr-o concluzie a CNA.
Autorii evaluării au constatat că mai mulți inspectori ANSA au fost implicați în incidente de integritate în intervalul 2019 – primele nouă luni ale anului curent. Acest fapt îl demonstrează numărul mare (31) de cauze penale pornite de CNA în perioada de referință, dar și rezultatele testelor de integritate profesională, aplicate în cadrul procesului de evaluare.
Încheierea Judecătoriei Chișinău, din 26 iulie 2021, reflectă că doar 23% din angajații ANSA testați au primit calificativul „pozitiv” la testul de integritate profesională. Iar raportul de evaluare se arată că sumele de bani primite de către inspectorii care au admis manifestări de corupție variază între 200 și 2000 de lei.
Concomitent, testele de integritate indică faptul că unii angajați ANSA nu au ieșit la fața locului pentru efectuarea controlului;; eliberarea actului permisiv fără ca spațiul comercial să fie amenajat corespunzător; înscrierea informației denaturate în procesul-verbal de control, nereguli ce nu au fost documentate, obținerea de mijloace bănești pentru eliberarea actelor permisive. Totodată, s-a mai observat că sistemul de monitorizare a calității controlului este unul ineficient, iar un mecanism de monitorizare a gestionării produselor alimentare neconforme practic lipsește.
Pentru a înlătura riscurile de corupție constatate la ANSA, CNA a formulat și a prezentat o serie de recomandări. Conducătorului ANSA i se indică să adopte un plan de integritate, realizarea căruia va fi ulterior monitorizată de CNA.
Evaluarea integrității instituționale este un mecanism prevăzut de lege, prin care CNA identifică factorii instituționali și vulnerabilitățile care favorizează sau pot favoriza corupția și elaborează recomandări ce ar exclude efectele acestora.
Pe de altă parte, într-un comunicat de presă emis de ANSA se precizează că instituția a luat act de Raportul elaborat de CNA. „Noua conducere va întreprinde toate măsurile necesare și în scurt timp urmează să definitiveze reorganizarea Subdiviziunilor Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor, aplicând principiul de meritocrație și integrității”, se arată în comunicat. Urmează o perioadă de evaluare a cadrului normativ și a personalului în ceea ce privește integritatea instituțională și profesională al angajaților, precum și creșterea gradului de responsabilitate în procesul de executare a activităților de serviciu. Pentru a înlătura riscurile de corupție constatate. În baza recomandărilor menționate în raport, va fi elaborat un plan de integritate.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.