La aproape un deceniu de la finalizarea lucrărilor de reconstrucție, Clădirea Parlamentului, devastată în urma protestelor din 7 aprilie 2009, rămâne în continuare neutilizată. Această situație alarmantă este evidențiată în cel mai recent raport de audit al Curții de Conturi, care analizează gestiunea financiară a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru anul bugetar 2024.
„Deficiențele constatate în procesul de dare în exploatare a clădirii Parlamentului Republicii Moldova au condiționat tergiversarea transmiterii unor bunuri de către MIDR și, ca urmare, supraevaluarea informațiilor raportate în bilanțul consolidat aferente grupelor de conturi „Clădiri” – cu 581,6 milioane lei, și „Instalații de transmisie” – cu 36,99 milioane lei”, se arată în raportul de audit, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
Potrivit documentului, suma de circa 37 milioane lei, menționată în raport, vizează sistemul securizat de telecomunicații al clădirii, care, deși finalizat nu a fost pus în funcțiune.
În același timp, auditorii au constatat abateri majore în evidențele contabile ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Grupa de conturi privind acțiunile și participările în capital a fost subevaluată cu aproximativ 61,9 miliarde lei. Această discrepanță semnificativă a fost generată de neînregistrarea corectă a valorii drumurilor naționale și a terenurilor aflate în gestiunea ministerului, ceea ce ridică semne de întrebare.
„La situația din 31.12.2024, valoarea drumurilor publice naționale, proprietate publică a statului, raportate de către Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor a constituit 23,7 miliarde lei. Totodată, valoarea totală a terenurilor din administrarea Ministerului, conform regulilor de recunoaștere prin metoda de calcul a prețului normativ, constituie circa 38,2 miliarde lei. Prin urmare, la finele anului 2024, grupa de conturi acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării a fost subevaluată cu circa 61,9 miliarde lei”, se precizează în raport.
Totodată și infrastructura feroviară și terenurile aferente nu sunt reflectate contabil nici de Agenția Proprietății Publice, nici de MIDR, deși acestea sunt bunuri publice esențiale. Printre alte probleme identificate se numără și întârzierea reorganizării întreprinderii de stat „Administrația de Stat a Drumurilor” în societatea pe acțiuni „Administrația Națională a Drumurilor”, decisă încă doi ani în urmă.
Raportul scoate la iveală și alte deficiențe în gestionarea fondurilor publice. Unele proiecte sociale de construcție a locuințelor destinate păturilor vulnerabile, finanțate prin împrumuturi externe, nu au fost finalizate nici până în prezent. Cu toate acestea, autoritățile publice locale au început deja rambursarea sumelor împrumutate.
Curtea de Conturi subliniază că, din cele 10 recomandări formulate anterior către MIDR, doar 5 au fost implementate integral. Alte 4 recomandări au rămas complet neimplementate, perpetuând astfel carențele sistemice în administrarea patrimoniului public și în gestionarea proiectelor finanțate din surse externe.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.