Acasă Extern Cipru a reclamat Turcia la consiliul de securitate al ONU, după anunțul...

Cipru a reclamat Turcia la consiliul de securitate al ONU, după anunțul redeschiderii stațiunii-fantomă Varosha din nordul insulei

112
0
ads

Cipru a cerut ajutorul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, după ce Turcia a anunțat că o parte a stațiunii-fantomă Varosha, abandonată după ce ciprioții greci din zonă au fost alungați de trupele turce în 1974, va fi redeschisă în vederea repopulării, relatează Reuters.

Autoritățile din Ciprul de Nord, republica separatistă nerecunoscută de comunitatea internațională, au anunțat că stațiunea abandonată Varosha, lăsată în paragină după alungarea ciprioților greci acum mai bine de patru decenii, va fi redeschisă parțial și va intra sub control civil pentru repopulare.

„Aceasta este o încălcare evidentă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și va avea un impact negativ asupra eforturilor noastre de a redeschide negocierilor”, a spus ministrul cipriot de externe, Nikos Christodoulides, după întâlnirea cu omologul său grec, Nikos Dendias.

Ciprioții greci, care reprezintă întreaga insulă la nivel internațional, se tem că o schimbare a statutului zonei ar putea reprezenta un prim pas pentru preluarea controlului de către Turcia.

Decizia ciprioților turci a declanșat un val de critici din partea Occidentului, care a numit-o „inacceptabilă” și „o provocare”.

Marți, Președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că negocierile în ce privește procesul de pace și viitorul Ciprului pot avea loc doar în contextul unei soluții cu două state, o poziție care inflamează tensiunile între UE, Grecia și Cipru, pe de-o parte, și Turcia de cealaltă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here