Pe 21 iunie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Hotărârea cu privire la punerea în aplicare a măsurilor provizorii necesare pentru organizarea și funcționarea pieței energiei electrice, care reprezintă un set de măsuri tranzitorii spre aplicarea Regulilor pieței energiei electrice.
Potrivit ANRE aceste reguli sunt pe deplin conforme practicilor europene și reprezintă cadrul normativ necesar reformării modelului pieței energiei electrice și adaptării la structura modelului-țintă european, fapt ce va permite integrarea pieței energiei din Republica Moldova la nivel regional și european, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Circumstanțele ce au forțat ANRE să intervină
Circumstanțele de pe piața internă au determinat în esență ANRE să aprobe aceste măsuri provizorii necesare pentru organizarea și funcționarea pieței energiei în perioada rămasă până la intrarea în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice și trecerea la un sistem de evidență a dezechilibrelor create de către participanții la această piață, precizează instituția.
Autoritatea de reglementare susține că în perioada desfășurării licitațiilor pentru procurarea energiei electrice organizate în perioada februarie-martie 2021, precum și în perioada imediat următoare a fost identificată o deficiență a pieței energiei din Republica Moldova, și anume imposibilitatea participanților de a identifica o contraparte cu care să poată semna un contract de asumare a responsabilității financiare pentru dezechilibrele create, fapt care este în măsură să distorsioneze concurența pe piața de energie electrică.
În consecință în scopul asigurării condițiilor loiale și concurențiale pentru toți participanții la piața de energie electrică, indiferent de modalitatea de procurare a curentului electric, de pe piața internă sau cea externă, pentru garantarea securității și continuității aprovizionării cu energie a consumatorilor finali pentru perioada de până la punerea în aplicare a Regulilor pieței energiei electrice, s-a constatat necesitatea aprobării unei Hotărâri a Consiliului de Administrație al ANRE, care să asigure mecanismul tranzitoriu de soluționare a dezechilibrelor pe piață.PUBLICITATESKIP
La fel și a instrumentelor necesare în perioada tranzitorie pentru stabilirea/măsurarea dezechilibrelor orare și, corespunzător, asumarea responsabilității de către participanții la piața de energie electrică pentru plata acestor dezechilibre, precizează ANRE.
Cine va purta răspundere financiară pentru dezechilibrele din sistemul energetic
Conform deciziilor ANRE fiecare participant la piața de energie electrică în calitate de parte responsabilă de echilibrare își va asuma responsabilitatea financiară față de operatorul sistemului de transport al energiei electrice pentru dezechilibrele rezultate ca abateri de la graficele coordonate și transmise în prealabil operatorului sistemului de transport pentru întreaga sa producție, achiziție, import, consum, vânzare sau export de energie electrică, astfel fiind pus în aplicare rolul central al operatorului sistemului de transport, stabilit de Legea cu privire la energia electrică.
ANRE a stabilit și cuantumul minim al garanției financiare, în conforimitate cu prevederile din Legea cu privire la energia electrică, chiar dacă aceasta nu indică valoarea monetară corespondentă.
Potrivit ANRE, în scopul stabilirii unui cuantum al garanției financiare corespondent expunerii financiare a OST (Operatorul Sistemului de Transport – Moldelectrica) în procesul de soluționare a dezechilibrelor, garanția financiară urmează a fi determinată utilizând un preț de referință redus, egal cu 20% din prețul mediu de procurare a energiei electrice. De altfel anume acest cuantum a generat cele mai multe dezbateri.
Lipsă de echipamente de monitorizare a parametrilor de calitate
Totodată s-a constatat că majoritatea companiilor nu dispun de echipamente de monitorizare a parametrilor de calitate și înregistrare a deranjamentelor, care să fie certificate și verificate metrologic, precum și recunoscute de toți participanții la piața de energie electrică. Din această cauză nu va fi posibil de identificat sursa deranjamentului, iar pe cale de consecință va fi dificilă determinarea părții responsabile de dezechilibru.
În plus mai mulți jucători de pe piață au criticat dur documentul, susținând că prin el ANRE favorizează anumite companii în detrimentul altora.
Pe de altă parte ANRE susține că la elaborarea documentului, 40 de companii din domeniul energetic au manifestat un interes deosebit în privința proiectului discutat, având o implicare si participare activă. Totodată, a fost cooptată expertiza Secretariatului Comunității Energetice, care a avut un rol important la elaborarea Regulilor pieței și implementării acestora în Moldova și care supraveghează modul de preluare și implementare a pachetului Energetic III.
Totodată, pentru asigurarea funcționalității măsurilor provizorii necesare pentru organizarea și funcționarea pieței energiei electrice, ANRE susșine că va examina și contractul cadru de echilibrare elaborat de operatorul sistemului de transport, cu luarea în considerare a obiecțiilor și propunerilor părților interesate.
Cu toate acestea situația de pe piața energetică a Republicii Moldova rămâne instabilă. De vină este atât faptul că unii furnizori au rămas fără contracte pentru procurarea energiei electrice de echilibrare, cât și de faptul că statul prin întreprinderile și instituțiile sale nu a creat condițiile pentru funcționarea unei piețe reale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.