O serie de atacuri misterioase asupra unor petroliere zguduie industria maritimă, alimentând speculații că exploziile ar face parte dintr-o campanie de sabotaj sponsorizată de un stat, relatează Financial Times, făcând trimitere la Ucraina.
Cinci nave au fost afectate de explozii provocate de mine navale, la scurt timp după ce au vizitat porturi rusești în acest an. Este vorba de mici dispozitive care se ataşează manual de corpul navei, sub linia de plutire, scrie observatornews.ro.
În cel mai recent incident de acest tip, a fost inundată sala motoarelor de pe petrolierul Vilamoura, deținut de Grecia, în timp ce se afla în largul Libiei. Toate cele cinci nave au acostat în porturi rusești cu săptămâni înainte de atacuri, ceea ce i-a determinat pe unii experți în securitate să sugereze implicarea Ucrainei, relatează Financial Times.
Kievul nu a confirmat oficial o implicare directă, dar serviciul de informații militare al Ucrainei, GUR, a derulat în ultimii 3 ani numeroase acţiuni sub acoperire împotriva intereselor ruse. GUR a emis un comunicat în care descrie nava Vilamoura ca făcând parte din „flota fantomă” a Rusiei.
Un consilier în domeniul securității maritime a declarat că inițial toate suspiciunile arătau spre Ucraina. Totuși, explozia de la petrolierul Vilamoura s-a produs în coca inferioară a navei, nu în lateral. Asta a generat speculații privind alți sabotori, cel puţin în unele dintre atacuri, întrucât metoda nu corespunde tiparului obișnuit folosit în celelalte incidente.
Patru dintre nave au făcut escală în porturi din Libia, o țară disputată de lupte între grupări rivale dependente de veniturile din exportul de petrol. De asemenea, toate petrolierele au ancorat în largul Maltei pentru a se aproviziona. Atacul asupra navei Vilamoura, de săptămâna trecută, vine după un incident similar în ianuarie și alte trei în februarie. Majoritatea atacurilor au avut loc în Marea Mediterană, iar unul în Marea Baltică.
Martin Kelly, șef al departamentului consultanță în securitate maritimă la EOS Risk Group, a precizat că există doar „unele” asemănări între cele mai recente atacuri și cele anterioare și că există posibilitatea implicării unor actori libieni sau altor entități statale cu capabilitate și motivație.
Arsenio Dominguez, secretar general al Organizației Internaționale Maritime a ONU, a spus luna trecută că este preocupat de valul de explozii: „Voi monitoriza cu atenție aceste incidente și investigațiile”
Patru dintre nave aparțin unor companii cunoscute din Grecia și Cipru: Petrolierul Vilamoura face parte din Cardiff Group, controlat de George Economou, un antreprenor din domeniul transporturilor maritime. Seacharm (lovit în ianuarie lângă Turcia) și Seajewel (lovit în februarie în Italia) aparțin companiei Thenamaris, condusă de Nikolas Martinos. Grace Ferrum, avariat în februarie în largul Libiei, este deținut de ciprioții de la Cymare. Nava Koala a fost avariată de o explozie în timp ce era în portul Ust-Luga (Rusia). În mai Uniunea Europeană a sancţionat nava pentru transport de petrol rusesc în mod necorespunzător.
Nu există dovezi că celelalte nave au încălcat măsurile impuse de G7 transportând petrol rusesc cu preț de peste 60 $/baril. Navele atacate au făcut escală în principal în porturi rusești care manipulează petrol produs în Kazahstan şi care nu este supus sancțiunilor, arată datele de localizare navală.
TMS Tankers a confirmat că petrolierul său a suferit o „explozie în sala motoarelor” în timp ce transporta 1 milion de barili de țiței încărcat din Zuwetina (Libia). Nu s-au înregistrat victime și nici poluare. „Sala motoarelor a fost inundată și nava și-a pierdut manevrabilitatea, dar nava a încetat să mai ia apă şi a rămas stabilă”, a declarat compania.
Thenamaris a confirmat că navele sale au suferit, la începutul acestui an, „incidente de securitate în momente diferite și în locații geografice diferite din Marea Mediterană”. Compania susţine că a respectat reglementările internaționale și colaborează cu autoritățile implicate în investigații.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.