Copreședintele Comisiei Unificate de Control, Aleksandr Andreev, este unul din cei trei diplomați ruși declarați persoane indezirabile, care trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova.
Andreev a fost acreditat în Republica Moldova pe 17 februarie 2022, cu doar o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Deși pe rețelele de socializare susține că este absolvent al Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe de la Moscova, o fotografie publicată de mama sa îl arată purtând uniforma Forțelor de Comunicații subordonate Statului Major al Armatei Ruse, se arată într-o investigație făcută de Europa liberă.
În calitate de copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Alexandr Andreev a fost confirmat în februarie 2022.
În mai 2023, Andreev a intervenit public în favoarea unui comandant rus din Zona de Securitate, care fusese sancționat de poliția moldovenească pentru că purta panglica Sfântului Gheorghe, simbol interzis prin lege în Republica Moldova.
După ce Chișinăul a decis, în iulie 2023, reducerea personalului diplomatic rus, Andreev a avertizat că acest lucru ar putea genera riscuri pentru menținerea păcii.
Decizia de astăzi de expulzare a celor trei diplomați ruși are loc în contextul situației legate de fuga deputatului moldovean Alexandr Nesterovschi, cu o zi înainte să fie condamnat la 12 ani de închisoare. Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a anunțat că Rusia l-ar fi ajutat pe Nesterovschi să evite închisoarea, transportându-l în regiunea transnistreană cu o mașină cu numere diplomatice.
Pe lângă copreședintele Comisiei Unificate de Control, Alexandr Andreev, s-a menționat și numele atașatului Andrei Voșchinchin, acreditat în august 2023. Numele celui de-al treilea diplomat expulzat nu a fost comunicat deocamdată.
După expulzarea celor trei, Ambasada Federației Ruse rămâne cu 6 diplomați la Chișinău și 15 persoane din stafful tehnic.
Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, a catalogat expulzarea drept „o lovitură serioasă” pentru relațiile bilaterale și pentru reglementarea transnistreană, considerând decizia „contraproductivă”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.