Acasă Extern Cine e liderul Hamas care vrea distrugerea Israelului

Cine e liderul Hamas care vrea distrugerea Israelului

0

Este numit „Fața răului” de către Israel, fiind considerat mintea din spatele atacurilor din 7 octombrie 2023. În ciuda distrugerilor masive determinate de invazia israeliană, a zecilor de mii de morți și a aproape 2 milioane de refugiați din Fâșia Gaza, liderul Hamas Yahya Sinwar nu renunță la obiectivul său de a distruge Israelul.

Yahya Sinwar, liderul Hamas care a preluat în mod oficial conducerea totală după eliminarea, în iulie anul acesta, a liderului Ismail Haniyeh, este mai angajat ca niciodată în operațiunea de distrugere a Israelului, scrie adevarul.ro.

Sinwar este considerat artizanul atacului din 7 octombrie 2023, cea mai sângeroasă zi din istoria Israelului, de la Holocaust, Hamas ucigând 1.200 de oameni, în principal civili, și capturând 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene. 

Oamenii din jurul liderului Hamas spun că acesta nu ar avea nicio remușcare, chiar dacă răspunsul Israelului a devastat Gaza, peste 41.000 oameni pierzându-și viața și alți 1,9 milioane fiind strămutați. Din contră, liderul Hamas ar considera că lupta armată rămâne singura modalitate de a forța crearea unei națiuni palestiniene, au declarat, potrivit Reuters, patru oficiali palestinieni și două surse din guvernele din Orientul Mijlociu.

„Pariul lui Sinwar nu a funcționat”

Urmările atacului din 7 octombrie pus la cale de Yahya Sinwar au venit în lanț. Conflictul s-a extins în Liban, Israelul degradând puternic și gruparea militantă Hezbollah susținută de Iran, ucigând inclusiv majoritatea conducerii sale. Teheranul, care controlează Hamas, riscă să fie atras în război deschis cu Israelul, scrie Reuters.

Sinwar a atras Iranul și întreaga sa „Axă de Rezistență” – cuprinzând Hezbollah, houthii din Yemen și milițiile irakiene – în conflict cu Israel, a declarat Hassan Hassan, autor și cercetător al grupărilor islamice, potrivit  Reuters.  „Observăm acum efectele de undă ale 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a funcționat”, a spus Hassan, sugerând că Axa Rezistenței s-ar putea să nu își revină niciodată.

Israel a reușit ca în două săptămâni să producă pierderi organizației paramilitare Hezbollah comparabile cu cele suferite de Hamas în Gaza în anul scurs de la evenimentele din 7 octombrie.  

„Cu Hezbollah, trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militară a fost decimată, iar liderul său important, Hassan Nasrallah, a fost asasinat”, a adăugat Hassan, potrivit sursei citate.

Sinwar continuă să stăpânească Hamas, în ciuda semnelor de dizidență

Liderul general al mișcării islamiste Hamas continuă să stăpânească organizația, în ciuda semnelor de disidență în rândul locuitorilor din Gaza. Două surse israeliene au spus că  Sinwar și fratele său, care este de asemenea un comandant de top, au supraviețuit tuturor atacurilor aeriene, inclusiv celui care l-ar fi ucis pe adjunctul său Mohammed Deif și alți lideri de rang înalt.

Yahya Sinwar, care nu a mai fost văzut în public din 7 octombrie, operează în secret, își schimbă constant locul și folosește mesageri în locul comunicaților digitale, potrivit a trei oficiali Hamas și un oficial regional. El ar fi decis în tot acest timp în care s-au purtat, luni de-a rândul, negocieri pentru încetarea focului conduse de Qatar și Egipt. Negociatorii ar fi fost nevoiți să aștepte, în tot acest proces, zile întregi răspunsurile care ar fi filtrate printr-un lanț secret de mesageri.

Sinwar ar fi arătat toleranța mare față de suferință, atât pentru el, cât și pentru poporul palestinian, scrie Reuters, în numele unei cauze, atunci când a ajutat la negocierea, în 2011, a schimbului a 1.027 de prizonieri, inclusiv el, pentru un soldat israelian răpit deținut în Gaza. Acțiunea Hamas a dus atunci la un atac israelian asupra enclavei de coastă, atac soldat cu mii de morți palestinieni.

De unde îndârjirea lui Sinwar

Oameni care îl cunosc pe Sinwar au declarat pentru Reuters că îndârjirea acestuia își are rădăcinile într-o copilărie săracă în lagărele de refugiați din Gaza. A stat 22 de ani în custodia israeliană, din care o perioadă a petrecut-o în Ashkelon (astăzi teritoriu israelian), orașul pe care părinții lui îl numeau acasă înainte de a fugi.

Problema ostaticilor și a schimburilor de prizonieri este profund personală pentru Sinwar, scrie Reuters, acest lucru confirmându-l toate sursele, care au cerut anonimatul pentru a putea vorbi liber despre chestiuni sensibile. 

Sinwar, devenit membru al Hamas la scurt timp după înființarea grupării, în anii 1980, când a adoptat ideologia islamistă radicală a grupului, a promis că va elibera toți prizonierii palestinieni deținuți în Israel. Visul este acela de a reuși un stat islamic în Palestina istorică și a se opune existenței Israelului, considerat o forță de ocupație pe pământul musulman.

„Privite în această lumină, greutățile și suferința sunt adesea interpretate de el și de adepții săi ca parte a unei credințe islamice mai largi de sacrificiu, spun experții în mișcările islamice”, scrie Reuters.

Lider în închisoare

Liderul Hamas ar fi relatat în trecut amintiri dureroase din timpul deceniilor de ocupație israeliană. Mama lui făcea haine din saci ONU de ajutor alimentar, potrivit rezidentului din Gaza, Wissam Ibrahim, care l-a cunoscut. Într-un roman semi-autobiografic scris în închisoare, Sinwar a descris scene în care trupele distrugeau casele palestinienilor „ca un monstru care zdrobește oasele prăzii”, înainte ca Israelul să se retragă din Gaza în 2005.

Sinwar și-a făcut apoi un nume ca lider de închisoare, gândind o operațiune care a dus la răpirea și uciderea a doi soldați israelieni și a patru palestinieni. A urcat apoi rapid în ierahia Hamas. În ciuda reputaţiei sale înfricoșătoare și a furiei explozive, i-a câștigat pe cetățenii din Gaza.

Liderul  Sinwar este considerat de oficialii arabi și palestinieni arhitectul strategiei și capacităților militare ale Hamas, consolidate prin legăturile sale puternice cu Iranul, pe care l-a vizitat în 2012. Nu și-a ascuns nici înainte de 7 octombrie dorința de a-și lovi puternic inamicul. Din contră, cu un an înainte, mai scrie Reuters, a promis într-un discurs că va trimite un potop de luptători și rachete în Israel. 

A sugerat că acesta va fi un război care fie va uni lumea pentru a stabili un stat palestinian pe pământul ocupat de Israel în 1967, fie va lăsa națiunea evreiască izolată pe scena globală. Până la momentul discursului, Sinwar și Deif făcuseră planuri secrete pentru asalt și făceau chiar exerciții de antrenament în public care simulau un astfel de atac.

Planul nu a fost îndeplinit, iar perspectiva unei națiuni palestiniene este la fel de îndepărtată ca întotdeauna, mai scrie Reuters, chiar dacă problema palestiniană se află din nou în fruntea agendei globale. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric un plan postbelic pentru Gaza care ar include un calendar ferm pentru înființarea unui stat palestinian.

„Mi-a spus: Hamas este soția mea, Hamas este copilul meu”

Liderul Hamas Yahya Sinwar a considerat dintotdeauna că singura cale pentru eliberarea Palestinei este confruntarea militară. A fost arestat în 1988 și condamnat la patru pedepse pe viață, fiind acuzat că a orchestrat răpirea și uciderea a doi soldați israelieni și a patru presupuși informatori palestinieni. 

Un fost militant comunist libanez, Nabih Awadah, care a fost închis cu Sinwar în Ashkelon între 1991 și 1995, a declarat că liderul Hamas a considerat acordurile de pace de la Oslo din 1993 dintre Israel și Autoritatea Palestiniană drept „dezastruoase” și o viclenie a Israelului. Awadah l-a numit „intenționat și dogmatic” și a spus despre el că s-ar aprinde de bucurie ori de câte ori ar auzi de atacuri împotriva israelienilor din partea Hamas sau a grupării Hezbollah din Liban. Militantul libanez l-a descris ca fiind un „model influent pentru toți prizonierii, chiar și pentru cei care nu erau islamiști sau religioși”.

Despre capacitatea sa de a intimida și de a comanda a vorbit și Michael Koubi, fost oficial al agenției de securitate Shin Bet din Israel, cel care l-a interogat pe Sinwar timp de 180 de ore în închisoare. Koubi l-a întrebat odată pe militant, pe atunci în vârstă de 28 sau 29 de ani, de ce nu era deja căsătorit. „Mi-a spus că: Hamas este soția mea, Hamas este copilul meu. Hamas pentru mine este totul”, a relatat Koubi, citat de Reuters. Sinwar s-a căsătorit după eliberarea sa din închisoare în 2011 și are trei copii.

În închisoare a dovedit instincte ascuțite și precauție, reușind să identifice și să expună informatorii Shin Bet infiltrați, a mai spus Awadah. Acesta a susținut că un moment esențial a fost cel în care, în timpul grevei foamei din 1992, Sinwar a susținut peste 1.000 de prizonieri să supraviețuiască numai cu apă și sare. 

A negociat apoi cu autoritățile închisorii și a refuzat să se mulțumească cu concesii parțiale. În închisoare a învățat fluent ebraica. Atunci când juca tenis de masă în curtea închisorii din Ashkelon, în Israelul de astăzi, Sinwar juca adesea desculț, a mai povestit Awadah, spunând că vrea ca picioarele lui să atingă pământul Palestinei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.