Curtea de Apel din Paris a ordonat joi eliberarea libanezului Georges Ibrahim Abdallah, condamnat în 1987 pentru complicitate la asasinarea unor diplomaţi americani şi israelieni şi considerat unul dintre cei mai vechi deţinuţi din ţară după ce a petrecut patru decenii după gratii, relatează AFP.
Eliberarea va avea loc pe 25 iulie, a declarat o sursă judiciară la sfârşitul şedinţei cu uşile închise de la Palatul de Justiţie din Paris, care a avut loc în absenţa lui Georges Ibrahim Abdallah, încarcerat la închisoarea din Lannemezan (Hautes-Pyrénées).
„Este atât o victorie judiciară, cât şi un scandal politic faptul că nu a fost eliberat mai devreme, din cauza comportamentului Statelor Unite şi al tuturor preşedinţilor francezi” succesivi, a declarat avocatul său, Jean-Louis Chalanset, la ieşirea din sala de judecată, notează News.ro.
Eliberarea deţinutului se face cu o condiţie: el trebuie să părăsească teritoriul francez şi să nu mai revină.
Încarcerat în Franţa din 1984, fostul lider al unui grup de creştini libanezi marxişti pro-palestinieni era eligibil pentru eliberare după 25 de ani, dar a văzut cum zeci de cereri de eliberare i-au fost respinse. Statele Unite, care s-au constituit ca parte civilă, s-au opus cu vehemenţă tuturor cererilor de eliberare depuse de Georges Abdallah.
Detaliile eliberării sale, la 25 iulie, nu sunt încă cunoscute. Potrivit mai multor surse intervievate înainte de audiere, se preconizează că va fi dus de forţele de ordine la aeroportul din Tarbes, cu destinaţia Roissy, de unde va lua un zbor spre Beirut. Libanul, care solicita autorităţilor franceze de ani de zile eliberarea sa, a scris Curţii de Apel pentru a confirma că se va ocupa de organizarea întoarcerii sale acasă.
Decizia curţii poate fi contestată de Parchetul General la Curtea de Casaţie, dar acest demers nu va avea efect de suspendare a deciziei Curţii de Apel şi nu l-ar împiedica pe Georges Abdallah să se întoarcă în Liban.
La interval de câteva luni, tribunalul de aplicare a pedepselor, apoi Curtea de Apel s-au pronunţat în favoarea eliberării sale, considerând durata detenţiei sale „disproporţionată” în raport cu infracţiunile comise şi au considerat că, la 74 de ani, acest deţinut „în vârstă”, care doreşte să-şi „trăiască ultimii ani” în satul său din nordul Libanului, nu mai prezintă un risc de tulburare a ordinii publice.
Unul dintre cei mai faimoși deținuți ai Franței
Astăzi căzut în uitare, cu excepţia câtorva susţinători care protestează în fiecare an în faţa închisorii sale şi a câtorva parlamentari de stânga, Georges Abdallah era în anii ’80 inamicul public nr. 1 şi unul dintre cei mai faimoşi deţinuţi din Franţa.
Mult timp s-a crezut, în mod eronat, că el era autorul valului de atentate din 1985-1986, care a făcut 13 morţi, dintre care şapte în magazinul Tati din Rue de Rennes, instaurând psihoza pe străzile capitalei franceze.
Adevăraţii responsabili, pro-iranieni, au fost identificaţi la două luni după condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Georges Abdallah.
Militantul nu şi-a recunoscut niciodată implicarea în asasinarea diplomaţilor la Paris, dar a calificat întotdeauna aceste acte drept „acte de rezistenţă” împotriva „opresiunii israeliene şi americane”, în contextul războiului civil libanez şi al invaziei israeliene în sudul Libanului în 1978. El a refuzat întotdeauna să renunţe la convingerile sale.
Gruparea sa, FARL (Facţiunile Armate Revoluţionare Libaneze), este dizolvată de mult timp şi nu a mai comis acte violente din 1984, a subliniat instanţa, considerând că Georges Abdallah „reprezintă astăzi un simbol al trecutului luptei palestiniene”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.