Datorită creșterii fulminante a acțiunilor în iunie, fondatorul Oracle, Larry Ellison, 80 de ani, își vede averea explodând și urcă pe locul al doilea în clasamentul mondial al miliardarilor, chiar în spatele lui Elon Musk, scrie Forbes.
Câștig record într-o lună
A doua cea mai mare avere din lume își schimbă numele. Cofondatorul și președintele Oracle a câștigat 56 de miliarde de dolari într-o lună, datorită creșterii de 32% a acțiunilor Oracle, care au atins un nivel record după rezultate trimestriale mai bune decât se aștepta, scrie libertatea.ro.
Averea sa este acum estimată la 262 de miliarde de dolari, ceea ce îi permite să-l devanseze pe Mark Zuckerberg (255 miliarde) și pe Jeff Bezos (233 miliarde).
Această creștere spectaculoasă se explică prin avansul de 32% al acțiunilor Oracle în iunie, care au atins un nivel record. Compania a anunțat pe 11 iunie o cifră de afaceri și un profit trimestrial peste estimări, ceea ce a propulsat capitalizarea bursieră a grupului – și, implicit, averea principalului său acționar.
Cine este Larry Ellison: un autodidact care și-a construit propriul imperiu
Născut în 1944 la New York, Larry Ellison nu era destinat să devină unul dintre cei mai bogați oameni din lume. A abandonat studiile la Universitatea din Illinois, apoi la Chicago, înainte de a se muta în California în anii 1970. Pasionat de informatică, a lucrat ca programator pe mai multe proiecte guvernamentale. În acea perioadă a descoperit un document tehnic publicat de IBM, care prezenta un concept revoluționar la acea vreme: bazele de date relaționale.
Împreună cu doi colegi, Bob Miner și Ed Oates, fondează în 1977 o mică firmă numită Software Development Laboratories, cu scopul de a dezvolta un sistem de gestiune bazat pe acest model. Produsul va deveni Oracle, iar compania va prelua același nume.
În anii 1980, Oracle se impune rapid ca un jucător de prim rang pe piața software-ului pentru companii. În 1986, societatea este listată la bursă și Ellison devine miliardar. Sub conducerea lui, Oracle își extinde domeniul de activitate către servicii cloud, securitate cibernetică și infrastructură.
Un moment-cheie are loc în 2010, când Oracle cumpără Sun Microsystems, ceea ce îi permite să preia Java, MySQL și Solaris, consolidându-și controlul asupra unor tehnologii esențiale. În 2014, Larry Ellison renunță la funcția de CEO în favoarea Safrei Catz și a lui Mark Hurd, dar rămâne președinte executiv și director tehnologic.
Și astăzi el influențează strategia cloud a grupului și coordonează parteneriate strategice, inclusiv cu Microsoft și Nvidia, pentru a întări infrastructura de inteligență artificială a Oracle.
Mark Zuckerberg coboară de pe podium
La sfârșitul lunii mai, Larry Ellison era a patra avere din lume. În iunie, i-a depășit pe Mark Zuckerberg, șeful Meta, și pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon. Totuși, ambii au avut o lună bună, ba chiar foarte bună.
Zuckerberg și-a văzut averea crescând cu 31 de miliarde de dolari, grație unei creșteri de 14% a acțiunilor Meta, care au atins un record istoric.
Grupul californian a anunțat mai multe investiții masive în inteligența artificială, inclusiv o participație de 49% în Scale AI pentru 14 miliarde de dolari, menită să-și consolideze capacitățile de procesare a datelor și de generare de conținut. La rândul său, Jeff Bezos și-a văzut averea sporind cu 13 miliarde de dolari, datorită bunei evoluții a Amazon, ale cărei acțiuni au crescut cu 7% în aceeași perioadă.
El rămâne al patrulea cel mai mare câștigător al lunii în rândul celor mai mari zece averi din lume. Retrogradarea lui Zuckerberg nu este, așadar, cauzată de o scădere a averii sale, ci de performanța excepțională a Oracle. Podiumul își schimbă ordinea, dar nu și tendința.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.