Procedura de achiziţie a circa 11.500 de laptopuri în valoare de circa 3,5 milioane de dolari a fost finalizată, a anunţat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), în cadrul unui briefing de presă.Oficialul însă nu a divulgat numele companiei ce a câştigat licitaţia, precizând doar că aceste echipamente vor fi livrate până la finele anului în şcolile din ţară.
Achiziţia are loc prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, gestionat de minister și finanțat de Banca Mondială.
„Dacă e să analizăm investițiile în echipamentele electronice: computere, laptopuri, tablete în ultimii 20 de ani, atunci vom observa că ele sunt minime în raport cu mega-solicitările pe care le avem la moment. În acest an, vom face o investiție fără precedent”, s-a lăudat ministrul.
Potrivit lui, pe parcursul anului 2020, din bugetele administrațiilor publice locale și ale instituțiilor de învățământ au fost achiziționate 2.216 unități de tehnică de calcul.
Totodată, el a precizat că Guvernul Republicii Moldova a alocat în acest an 20 milioane lei pentru asigurarea desfășurării calitative a procesului educațional în instituțiile de învățământ general, astfel, în școli urmează să ajungă aproximativ 2.500 de laptopuri, până la sfârșitul lunii octombrie.
Licitaţia a fost câştigată de firma AV-Macrocom SRL (asociaţi Veaceslav Rodideal şi Roman Lungu), care a oferit cel mai mic preţ din cei 4 ofertanţi – circa 15 milioane lei.
Potrivit portalului revizia.md, peste numai 10 zile de la semnarea contractului inițial, pe 7 august 2020, MECC a încheiat un acord adițional de majorare a valorii contractului cu 2,24 milioane lei, ceea ce reprezintă exact 15% din valoarea contractului inițial.

„Autoritatea contractantă, majorând valoarea inițială a contractului, a urmărit să se încadreze în limita maximă de majorare a contractului prevăzută la art. 76 din Legea 131/2015, care limitează orice majorare la 15% din valoarea inițială a contractului inițial”, constată revizia.md.
Legea condiționează majorarea valorii contractului prin îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: a) modificarea a devenit necesară în urma unor circumstanţe pe care o autoritate contractantă care acţionează cu diligenţă nu ar fi putut să le prevadă; b) modificarea nu afectează natura generală a contractului; c) creşterea preţului nu depăşeşte 15% din valoarea contractului de achiziţii publice/acordului-cadru iniţial.
Nu este clar care ar fi circumstanțele neprevăzute, care au apărut la câteva zile de la semnarea contractului inițial și care au determinat încheierea acordului adițional.
Curios este că firma AV-Macrocom SRL a câştigat anul trecut trei contracte de livrare a calculatoarelor şi a altor echipamente IT în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”.
Cartografierea necesităţilor şcolilor
Mai adăugăm că cele 20 milioane lei au fost aprobate încă pe 17 aprilie 2020, dar Ministrul Educației, Culturii și Cercetării abia pe 19 august 2020 a dispus „realizarea cartografierii/identificării necesităților de dotare cu tehnică și dispozitive TIC a instituțiilor din subordine, ale cadrelor didactice și ale elevilor în vederea asigurării accesului la învățământul la distanță în mediul online”.
În prezent instituțiile de învățământ primar și secundar general sunt dotate cu 38.059 de computere/laptopuri/tablete, dintre care 32.098 sunt utilizate în scopuri educaționale
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.