Beijingul a declarat luni că declaraţia comună a Statelor Unite şi Japoniei care condamnă „activităţile provocatoare” ale Chinei în Marea Chinei de Sud atacă şi defăimează China, relatează AFP şi Reuters.
Această declaraţie „intervine în mod flagrant în afacerile interne ale Chinei, atacă şi defăimează China şi exacerbează tensiunile regionale”, a declarat Guo Jiakun, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, în cadrul unui briefing. Declaraţia a exacerbat tensiunile regionale, a adăugat el.
China a înmânat o notă de protest oficială celor două ţări, a precizat purtătorul de cuvânt.
Vineri, preşedintele american Donald Trump şi premierul japonez Shigeru Ishiba şi-au afirmat „opoziţia fermă faţă de pretenţiile maritime ilegale ale Chinei” şi au denunţat „activităţile ameninţătoare şi provocatoare” ale Beijingului în Mările Chinei de Sud şi de Est.
În ultimele luni, confruntările maritime dintre Beijing şi Filipine, un aliat al Statelor Unite, s-au intensificat în legătură cu recifele şi apele din Marea Chinei de Sud pe care ambele ţări le revendică. China revendică cea mai mare parte a acestei căi navigabile strategice şi potenţial bogate în materii prime, în ciuda unei decizii internaţionale din 2016 care a stabilit că revendicarea nu are niciun temei juridic.
Confruntările regulate cu Filipine au stârnit îngrijorarea că ar putea atrage SUA într-un conflict armat cu China.
Beijingul este implicat şi în alte dispute maritime cu Malaezia, Vietnam, Indonezia şi Brunei.
De asemenea, Trump şi Ishiba au făcut apel la „menţinerea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan” şi şi-au exprimat sprijinul pentru „participarea semnificativă a Taiwanului la organizaţiile internaţionale”.
„Îndemnăm Statele Unite şi Japonia să respecte principiul unei singure Chine şi propriile angajamente şi să înceteze imediat amestecul în afacerile interne ale Chinei”, a declarat Guo.
China consideră Taiwanul, condus în mod democratic, drept propriul său teritoriu şi a organizat mai multe serii de manevre de război în jurul insulei în ultimii ani pentru a exercita presiuni asupra Taipeiului.
Guvernul taiwanez, care se opune cu fermitate pretenţiilor de suveranitate ale Beijingului şi susţine că doar poporul insulei îşi poate decide viitorul, a salutat comunicatul comun Japonia-SUA. „Vom rămâne fermi în cooperarea cu SUA, Japonia şi alţi parteneri globali pentru a promova pacea şi prosperitatea regională”, a declarat preşedintele Lai Ching-te într-o postare pe X.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.