Acasă Politic Chicu s-a văzut cu ambasadorul Ioniță. „Regretă” că n-a fost înțeles, dar…...

Chicu s-a văzut cu ambasadorul Ioniță. „Regretă” că n-a fost înțeles, dar… „fiecare să-și vadă de problemele din țara sa”

0

Prim-ministrul Ion Chicu și-a „exprimat regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile lui pe rețelele de socializare, care, în opinia sa, a fost catalogat drept denigrator în adresa României”. Subiectul privind comentariul său a fost discutat în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul României Daniel Ioniță.

Cu toate acestea, Chicu continuă să reproșeze oficialilor guvernamentali români că nu ar trebui să se implice în problemele R. Moldova. 

„Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”, scrie Chicu pe pagina sa de Facebook. 

Tot în cadrul întrevederii, premierul și-am exprimat opinia vis-a-vis de „acțiunile bazate pe preferințele politice ale exponenților partidelor aflate la putere într-un moment dat la București sau Chișinău, care, protrivit lui, nu-și pot avea locul în relațiile și dialogul dintre două țări prietene”.

În același timp, acesta pune Republica Moldova și România la același nivel, subliniind „restanțele la capitolul combaterea corupției, flagel care afectează enorm concetățenii mei din ambele țări”.

„Republica Moldova și România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăți viața oamenilor, care trăiesc în aceste două țări. Cred că cele mai mari restanțe în acest sens sunt la capitolul combaterea corupției, flagel care afectează enorm concetățenii mei din ambele țări. Despre amploarea acestui fenomen relatează organizații internaționale de specialitate, ambasadori acreditați în ambele capitale, Uniunea Europeană, etc.”

A fost discutată consolidarea parteneriatului strategic dintre R. Moldova și România,care, potrivit lui Chicu, „nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul”.

În cadrul întrevederii Chicu i-a mulțumit Ambasadorului pentru suportul de care Republica Moldova beneficiază din partea României pe dimensiunea integrării europene. Chicu a subliniat că raportarea și aprecierea progresului pe agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se face în strictă concordanță cu mecanismele de raportare agreate la momentul semnării Acordului de Asociere în 2014, iar autoritățile Republicii Moldova raportează despre progresele/eșecurile înregistrate pe această agendă exclusiv structurilor europene.

Amintim că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R.Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv. Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova în lupta cu COVID-19.

Textul premierului a fost criticat de mai mulți parlamentari, iar Ministerul român de Externe a emis o reacție dură, în care scrie că asemenea declarații „sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Mai mulți lideri de partide din R.Moldova, dar și deputați ai Parlamentului European au criticat aceste ieșiri ale premierului R.Moldova.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.