Ex-premierul din perioada guvernării PSRM nu este de acord cu propunerea ex-președintelui Igor Dodon de a scoate din rezerva BNM aproape un miliard de dolari SUA. Acesta comentează o postare a lui Dumitru Vicol și spune că Republica Moldova a renunțat la împrumuturi directe guvernamentale de la BNM, încă de prin 2003, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.
Drept răspuns la precizarea ex-premierului, fosta candidatată la funcția de premieri Mariana Durleșteanu susține că este de acord cu Chicu.
Banca Națională a Moldovei a venit cu reacție în urma propunerii liderului socialist Igor Dodon de scoate câteva miliarde de lei din rezerva BNM. Instituția spune într-un comunicat de presă că Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului si organelor acestuia. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități.
Amintim că socialistul Igor Dodon și-a mai încercat odată norocul de a scoate banii din rezerva Băncii Naționale a Republicii Moldova. Astăzi în cadrul unei intervenții live, Dodon a revenit la subiectul scoaterii unui miliard de dolari din rezerva BNM, doar că de această dată sub formă de „împrumut”.
În luna decembrie 2019 socialistul Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni că i-a propus guvernatorului BNM ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții.
Atunci guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu spunea că „Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului pentru că este ilegal” acest lucru.
Ulterior, ex-premierul Ion Sturza a reacționat la inițiativa lui Dodon precizând că rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. De rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM.
Toto atunci mai mulți experți susțineau că extragerea banilor din rezervele valutare naționale nu este altceva decât un furt pentru că acești bani nu aparțin nici Guvernului nici Președinției dar sunt bani naționali care doar sunt administrați de către BNM. În același timp expertul face o paralelă cu anul 2014 când BNM a fost lipsită de circa un miliard de dolari din rezervele naționale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.