Acasă Politic Certuri pe seama modificărilor Codului Electoral, în Parlament. Guvernarea vrea să reducă...

Certuri pe seama modificărilor Codului Electoral, în Parlament. Guvernarea vrea să reducă procesul electoral cu două ore

0

Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect care prevede mai multe modificări la Codul Electoral, inclusiv reducerea procesului de votare cu două ore. Opoziția acuză că proiectul ascunde mai multe prevederi menite să fraudeze alegerile prezidențiale din toamnă și a cerut consultări publice repetate. Chiar dacă proiectul a fost votat în prima lectură, fracțiunea PD a anunțat că va pleda pentru ca orele votării să rămână aceleași.

„Sunt vreo opt chestiuni unde nu există consens nici la nivelul CEC, nici la nivelul societății civile. Programul din ziua votării propuneți să fie modificat de la 08:00 la 20:00. În contextul pandemiei, care e logica acestui amendament? Alte state, dimpotrivă, impun 2-3 zile de votare, ca să nu se creeze rânduri. Voi propuneți micșorarea zilei de votare”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Vasile Bolea a dat de înțeles că reducerea orele este în interesul membrilor biroului electoral.

„Din experiența mea proprie, ziua votării pentru membrii biroului electoral începe la 4-5 dimineața și se termină peste 24, câteodată 30 de ore. Acel cetățean care dorește să participe la votare poate să facă înconjurul lumii, să aterizeze la Aeroportul Internațional Chișinău, să vină la secția de votare și să-și exprime votul”, a spus unul dintre autorii proiectului, socialistul Vasile Bolea.

Și deputatul PAS Lilian Carp a propus ca procesul de votare să se desfășoare timp de două zile.

„Închipuiți-vă că în cadrul scrutinului electoral la secția de votare vin maxim 5.000 de buletine. Am avut situații când pe parcursul zilei votării, peste hotare, până la 14:00-15:00 aceste buletine erau epuizate. Ce vom face a doua zi? Pur și simplu o să fie deschisă secția de votare, o să stea 12-14 ore membrii ai secției de votare și pur și simplu o să fie nevoiți să lucreze cu ușile închise. Votarea în mai multe zile presupune și mai multe cheltuieli”, a menționat Bolea.

„După ultima campanie electorală din toamna anului trecut, toți liderii, inclusiv doamna Maia Sandu a recunoscut că alegerile au avut loc liber și corect. Trebuie să veniți cu propuneri sistemice, inclusiv în ceea ce ține de partea financiară”, a adăugat Bătrâncea.

„Nu înțeleg de unde vine această frică pentru securizarea votului timp de două zile. Un ditamai stat nu poate rezolva niște simple probleme, nu poate gira acele boxe cu buletinele de vot”, a comentat Dinu Plângău.

„Având în vedere multitudinea de aspecte controversate, acest proiect trebuie remis în comisie, apoi să revenim cu formulă agreată. Altfel o să avem mari probleme”, a spus și Iurie Reniță.

Deputatul Platformei DA Vasile Năstase a amintit de inițiativa formațiunii cu privire la procesul de votare timp de două zile

„Avem experiența României, care are trei zile de vot pentru diasporă. Ultimele alegeri au trecut foarte bine, fără rânduri, fără aglomerație, au ajuns buletine de vot. Pentru noi două zile ar fi suficient”, a subliniat deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

Iar deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a acuzat că socialiștii „au băgat vreo trei șopârle” și „au făcut de nimic proiectul”.

„Colegii se descurcă la a șantaja, a lua ostatici. Este mai greu să scrii o lege electorală pentru oameni. La finalul zilei de votare, buletinele de vot nefolosite nu vor fi anulate. Ceva cu ele se va întâmpla în baza unui regulament a CEC-ului. Ce facem cu ele? Le mai ștampilăm pe sub masă? Dacă până acum anularea înregistrării concurentului electoral se făcea de instanță, azi se propune de organul electoral format pe criterii politice. Orice televiziune care nu va conveni împăratului în campania electorală va fi închisă. Iată câteva șopârle. Dar să nu jignim această ființă. Murdăria care a nimerit în acest proiect de lege este foarte urâtă”, a declarat Sîrbu.

Mai multe prevederi ale proiectului le puteți vedea AICI.

Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectura a doua.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.