Acasă Politic Centrul Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice, aprobat de Parlament

Centrul Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice, aprobat de Parlament

0

În Republica Moldova va fi creat Centrul Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice (CNCPIC). Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), are drept obiectiv transpunerea Directivei UE privind reziliența entităților critice.

Acesta va fi responsabil de transpunerea respectivei Directive și va asigura planificarea strategică, coordonarea, monitorizarea permanentă și controlul asupra stadiului implementării activităților reglementate de lege. De asemenea, instituția va elabora proiecte de acte normative în domeniul protecției infrastructurii critice și documente de planificare strategică specifice, pe care le va supune analizei reprezentanților autorităților publice responsabile.

„Conform inițiativei legislative, coordonarea la nivel național a activităților privind identificarea, desemnarea și protecția ICN va fi realizată de către prim-ministru. La fel, va fi instituit un Grup de lucru interinstituțional pentru protecția infrastructurilor critice.
Acesta va asigura continuitatea procesului de identificare a infrastructurii critice naționale și va informa CNCPIC asupra stadiului realizării obiectivelor, va coordona activitățile autorităților publice responsabile în procesul de identificare și desemnare a infrastructurii critice naționale, va participa la îmbunătățirea cadrului normativ specific domeniului”, se arată în comunicatul emis de legislativ.

Totodată, proiectul stabilește obligații specifice care revin autorităților responsabile pentru a identifica entitățile critice și pentru a asigura protecția informațiilor clasificate sau atribuite la secret de stat. În proiect este specificată lista sectoarelor și subsectoarelor infrastructurii critice.

Potrivit proiectului, acesta se referă la domeniile energetic; sectorul bancar; infrastructuri ale pieței financiare; sănătate; alimentare cu apă și canalizare; infrastructură digitală; administrație publică; spațiu; servicii poștale și curierat; gestionarea deșeurilor; furnizori digitali; cercetare; fabricarea, producția și distribuția de substanțe chimice; producția, prelucrarea și distribuția de alimente; fabricarea dispozitivelor medicale și a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, echipamentelor electrice, autovehiculelor și a altor echipamente de transport; securitate națională etc.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.