Acasă Economic Cel mai mare producător a scumpit lactatele cu circa 10%, din cauza...

Cel mai mare producător a scumpit lactatele cu circa 10%, din cauza scumpirii materiei prime

0

La începutul acestei săptămâni, grupul JLC, cel mai mare producător de lapte și produse lactate din Republica Moldova, a anunțat o majorare de aproximativ 10% a prețurilor pentru o mare parte din produsele sale. Decizia a fost luată în contextul creșterii semnificative a prețului laptelui pe piețele externe de unde compania importă materie primă.

Reprezentanții grupului JLC au explicat că, fără această ajustare a prețurilor, riscurile de a rămâne fără materie primă sau de a crește pierderile întreprinderilor din cadrul grupului deveneau prea mari. JLC deține o cotă de aproximativ 50% pe piața lactatelor din țară.

Conform datelor de pe piață, producția locală de lapte acoperă în prezent aproximativ 70% din necesarul de materie primă pentru procesare, restul fiind asigurat prin importuri. Se observă o creștere a importului de produse lactate, inclusiv unt și brânzeturi, cu o prezență semnificativă a produselor din Belarus, România și Ucraina pe rafturile magazinelor.

În ciuda majorărilor de prețuri, statisticile arată că, în primele opt luni ale anului, prețurile la lapte și produsele lactate au stagnat, înregistrând o creștere nesemnificativă de doar 0,06%.

Un aspect important de menționat este că producția de lapte în Republica Moldova a scăzut semnificativ în ultimele decenii, de la aproximativ 485.000 de tone în 2014 la doar 231.000 de tone anul trecut. Producția a scăzut cel mai mult în gospodăriile populației, de aproape 2,5 ori, în timp ce în fermele agricole și gospodăriile țărănești producția a crescut de două ori.

Creșterea producției de lapte în aceste întreprinderi a fost posibilă datorită măsurilor de stimulare a sectorului zootehnic implementate de autorități. Anul trecut, pentru prima dată, au fost alocate plăți directe per kilogram de lapte de vacă, care sunt acordate trimestrial fermierilor care livrează produse animale către unități de colectare și procesare.

Conform raportului privind gestionarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural în 2023, doar 1,13% din cererile pentru subvenții au fost pentru plățile directe per kilogram de lapte de vacă. Valoarea acestei plăți directe este de trei lei per kilogram.

În total, 178 de entități economice au beneficiat de plăți pentru 28.821,6 tone de lapte facturat, suma totală debursată din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural fiind de aproximativ 86,46 milioane lei, reprezentând circa 5,1% din valoarea subvențiilor pentru 2023.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.