Fosta soție a oligarhului rus Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia, a cerut marți unei curți de apel din Londra să îi permită să revendice o parte în valoare de mai multe miliarde de dolari din participația acestuia la Nornickel, în unul dintre cele mai mari procese de divorț intentate vreodată, relatează Reuters.
Potanin este directorul general și cel mai mare acționar al Norilsk Nickel, cel mai mare producător de paladiu din lume și un important producător de nichel rafinat.
Cu o avere estimată luna trecută la 31,7 miliarde de dolari, el este cel mai bogat om din Rusia, îmbogățindu-se cu aproape 4 miliarde de dolari doar de la începutul acestui an, după cum arată The Moscow Times.
Avocații Nataliei Potanina, fosta sa soție, au anunțat marți că ea dorește să înainteze o cerere de compensație financiară în urma divorțului lor finalizat în 2014. Printre altele, ea cere 50% din valoarea participației deținute în mod indirect de fostul ei soț în acțiunile Nornickel.
Potanin deține aproximativ 39% din Nornickel prin intermediul holdingului său Interros, participație evaluată în prezent la 9,4 miliarde de dolari, potrivit datelor LSEG.
Potanina mai solicită și 50% din orice dividende încasate de Potanin din 2014 încoace, precum și o proprietate de lux din Rusia, pe care cei doi au cheltuit aproximativ 150 de milioane de dolari în perioada în care au fost căsătoriți.

Avocații ei susțin că, după divorț, ea a primit doar 41,5 milioane de dolari – adică mai puțin de 1% din averea totală a cuplului – și că are dreptul la „o parte echitabilă din bunurile acumulate în timpul căsătoriei”.
Avocații lui Potanin susțin în schimb că fosta sa soție a primit circa 84 de milioane de dolari și argumentează că pretențiile ei ar trebui respinse, întrucât cuplul nu avea nicio legătură cu Marea Britanie.
Avocatul lui Potanin, Edward Faulks, a declarat în documentele depuse în instanță că „primul contact al doamnei Potanina cu Anglia și Țara Galilor, după destrămarea căsniciei, a fost să contacteze avocați din Regatul Unit specializați în divorțuri”.
Anglia și Țara Galilor sunt de mult timp considerate o jurisdicție favorabilă pentru partenerii mai puțin înstăriți, instanțele acordându-le frecvent acestora despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de lire sterline.
Însă Înalta Curte din Londra a respins în 2019 o altă cerere a Potaninei de a iniția un proces, un judecător afirmând că, dacă solicitarea ei ar fi acceptată, „practic nu ar mai exista nicio limită pentru turismul de divorț”.
Cazul a ajuns ulterior la Curtea Supremă a Marii Britanii, care l-a retrimis Curții de Apel pentru a decide dacă solicitarea Potaninei poate merge mai departe.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.