Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 580 de ani va avea loc în noaptea de joi spre vineri. Fenomenul este vizibil în toată America de Nord, precum și în unele zone din America de Sud, estul Australiei și nord-estul Asiei, potrivit sciencealert.com.
Întregul eveniment va dura puțin peste șase ore, iar Luna va petrece trei ore, 28 de minute și 24 de secunde trecând prin cea mai întunecată parte a umbrei Pământului. Este cea mai lungă eclipsă parțială de Lună de la 1441.
Eclipsele de Lună apar atunci când Pământul trece între Soare și Lună, iar umbra planetei cade asupra Lunii. Eclipsa aproape totală va fi vizibilă pe partea de noapte a Pământului, care include America de Nord, precum și Hawaii și părți din Rusia și America de Sud.
Cei din Australia, Noua Zeelandă, Japonia, China și Asia de Sud-Est vor putea vedea fenomenul în noaptea zilei de vineri, 19 noiembrie.
Durata mare a întregului fenomen se datorează poziției Lunii față de Pământ, care se află în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale, față de Terra. Acest lucru înseamnă că se mișcă și cu cea mai mică viteză pe orbita sa, petrecând mult timp în umbra planetei.
Pentru comparație, eclipsa de Lună din mai a fost cu o oră mai scurtă, a durat în total cinci ore și 2 minute.
Luna nu se întunecă complet în același mod în care Soarele este acoperit în timpul unei eclipse totale de Soare. În schimb, o parte din lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, astfel că Luna capătă o strălucire roșie. Fenomenul astronomic este cunoscut drept „Luna Sângerie”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.