Înaintea alegerilor federale din Germania din această duminică, scrutin în urma căruia va fi ales noul cancelar al Germaniei, teoriile conspirației au început să se răspândească în mediul online, scrie BBC. În acest moment, teoria cu cea mai mare influență, comparabilă cu cea a QAnon din SUA, este așa-zisa mișcare „Reichsbürger” (n. red. – Cetățenii Reich-ului) – ea și-a găsit spațiu de propagare puternic în interiorul Querdenken (n. red. – gânditorii laterali), un grup coronasceptic de extremă dreaptă care a organizat proteste împotriva restricțiilor anti-Covid.
Susținătorii Reichsbürger spun că nici Germania și nici Austria nu există ca state independente pentru că nu ar fi fost recunoscute de Aliați după Al Doilea Război Mondial. Pe baza acestei teorii ridicole, conspiraționiștii spun că alegerile din Germania nu sunt valide pentru că statul german este nelegitim, iar toți care participă la aceste alegeri se fac vinovați de „trădare”.
Reichsbürger are legături cu grupări de extremă-dreapta și antisemite, iar unii dintre susținătorii ei spun inclusiv că „Reich-ul German încă există în granițele sale de dinainte de 1939”.
Ei ignoră reconstituirea Germaniei din 1949, când Aliații au unit zonele de ocupație occidentală în ceea ce avea să devină Republica Federală Germană, iar Uniunea Sovietică a creat Republica Democrată Germană în zona sa de ocupație dar și reunificarea celor două state germane după 1989 și căderea Zidului Berlinului.
Și Germania are un „Q”
Asemeni conspiraționiștilor QAnon, și mișcarea Reichsbürger crede într-un „salvator” care va „salva Germania de la dezastru”. Dacă în SUA conspiraționiștii l-au adoptat pe Donald Trump, în Germania ei cred în „Cdr Jansen”, o prezență ascunsă care postează pe rețeaua socială rusească Telegram.
Conform conspirației, Jansen, împreună cu Donald Trump, vor instala un „guvern legitim” la Berlin. Această teorie absurdă este foarte frecvent răspândită în grupurile de extremă-dreapta germane din online.
Ce este Querdenken
Aceste teorii absurde și-au găsit un spațiu de propagare mai ales în interiorul Querdenken, o mișcare de masă care susține că nu are nicio afiliere politică, dar care are legături vădite cu grupuri de extremă dreapta. Coronasceptici și antivacciniști, Querdenken au organizat proteste în orașe mari care s-a terminat, uneori, cu violențe.
Pe lângă conspiraționiști, Querdenken a atras și alte grupuri, inclusiv „persoane spirituale” și creștini evanghelici. Calificată drept o „mișcare eterogenă cu membri de toate felurile”, Querdenken a devenit principala mișcare anti-restricții din Germania. Unii dintre membrii săi susțin că pandemia de coronavirus este „un complot al elitelor mondiale pentru a elimina libertățile cetățenilor”, o teorie a conspirației propagată frecvent în cercurile de extremiști din toate țările,
Facebook a închis, recent, o rețea formată din în jur de 150 de conturi Querdenken, despre care spune că instigau și încurajau violența împotriva jurnaliștilor, polițiștilor și medicilor din Germania. Querdenken susține că „a fost un atac la libertatea de expresie înainte de alegerile federale”.
Conspiraționiștii pun la îndoială integritatea alegerilor
La fel ca în SUA, extrema dreaptă s-a concentrat și pe o campanie de dezinformare în ce privește votul prin corespondență și de decredibilizare a acestuia. Pe platformele sociale mainstream dar și în cele așa-zis „alternative”, extremiștii pun la îndoială integritatea votului prin corespondență, sugerând că acesta ar face posibil votul multiplu.
Teoria a fost îmbrățișată inclusiv de partidele extremiste AfD și Die Basis. Având în vedere faptul că votul prin corespondență a devenit mai răspândit din cauza pandemiei de coronavirus, AfD în particular a promovat teoria conform căreia partidele tradiționale vor folosi această formă de vot pentru a frauda alegerile.
Conspiraționiștii au pus la îndoială până și votul în persoană la secțiile de votare, despre care încearcă să acrediteze ideea că va fi permis doar pentru persoane vaccinate, deși autoritățile au spus în mod repetat că votul nu va fi restricționat în nicio formă.
Lor li se alătură și Russia Today DE, varianta în limba germană a postului de propagandă al regimului Putin, care a răspândit constant dezinformări cu privire la alegerile din Germania.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.