Acasă Extern Ce metale rare are Ucraina și ce avantaje obțin SUA după semnarea...

Ce metale rare are Ucraina și ce avantaje obțin SUA după semnarea acordului pentru exploatarea mineralelor critice

0

Ucraina și Statele Unite au semnat miercuri un acord promovat intens de președintele american Donald Trump, care va oferi SUA acces preferențial la noi contracte pentru exploatarea mineralelor critice, inclusiv a metalelor rare, și va finanța investiții în reconstrucția țării, scrie Reuters.

Metalele rare sunt un grup de 17 metale utilizate pentru fabricarea de magneți care transformă energia în mișcare pentru vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete și alte echipamente electronice. Nu există înlocuitori viabili pentru ele.

Serviciul Geologic al SUA consideră că 50 de minerale sunt critice, inclusiv nichelul și litiul. Aceste minerale sunt esențiale pentru industrii precum apărarea, aparatura high-tech, industria aerospațială și energia verde.

Ucraina are zăcăminte formate din 22 din cele 34 de minerale identificate de Uniunea Europeană ca fiind critice, conform datelor ucrainene. Acestea includ materiale industriale și de construcție, aliaje feroase, metale prețioase și neferoase, precum și unele elemente din categoria pământurilor rare.

Potrivit Institutului de Geologie din Ucraina, țara deține pământuri rare precum lantan și ceriu (folosite în televizoare și sisteme de iluminat), neodim (utilizat în turbine eoliene și baterii pentru vehicule electrice), erbium și ytriu (folosite în energie nucleară și lasere). Cercetări finanțate de UE indică și rezerve de scandiu în Ucraina. Detaliile sunt clasificate.

Forumului Economic Mondial afirmă că Ucraina este și un potențial furnizor important de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatit, fluorit și nichel. Serviciul Geologic de Stat afirmă că Ucraina are una dintre cele mai mari rezerve confirmate de litiu din Europa, estimate la 500.000 de tone, esențial pentru baterii, ceramică și sticlă. Țara are rezerve importante de titan, mai ales în regiunile din nord-vest și centru, iar litiul se găsește în centrul, estul și sud-estul țării.

Rezervele de grafit ale Ucrainei, componentă-cheie în bateriile vehiculelor electrice și în reactoarele nucleare, reprezintă 20% din resursele globale. Zăcămintele sunt situate în centrul și vestul țării. Ucraina are și rezerve semnificative de cărbune, însă cele mai multe se află acum sub control rusesc, în teritoriile ocupate.

Analiștii din domeniul minier afirmă că Ucraina nu are, în prezent, nicio mină de pământuri rare operațională la scară comercială. China este cel mai mare producător mondial de pământuri rare și de multe alte minerale critice.

Cele două țări au semnat acordul la Washington, după luni de negocieri dificile, marcate de incertitudini până în ultimul moment, inclusiv cu un blocaj de ultimă oră. Documentul prevede crearea unui fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, în contextul în care Trump încearcă să obțină o soluție de pace în războiul cu Rusia, care durează de trei ani.

Sviridenko a scris pe X că acordul prevede contribuția financiară a Washingtonului la fondul comun. Ea a mai spus că acordul include și o nouă asistență, cum ar fi sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina deși SUA nu au confirmat oficial acest lucru.

Aceasta a subliniat că Ucraina își păstrează dreptul de a decide „ce și unde se extrage” și că subsolul rămâne proprietate a statului ucrainean. Ea a adăugat că Ucraina nu are obligații financiare față de SUA în cadrul acestui acord, un punct-cheie în negocierile îndelungate dintre cele două țări. Acordul respectă, potrivit ei, constituția Ucrainei și angajamentul său de aderare la Uniunea Europeană.

Textul final al acordului nu conține garanții de securitate concrete din partea SUA pentru Ucraina, unul dintre obiectivele inițiale ale Kievului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.