Un papirus carbonizat în urmă cu aproape două milenii, în timpul erupției vulcanice care a dus la distrugerea orașelor Pompeii, Herculaneum și Stabiae, a fost „deschis” virtual de către o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford.
Textul, care pare să aparțină filosofului Filodemus din Gadara, este descifrat chiar în aceste zile de experți, relatează The Guardian, scrie hotnews.ro.
Papirusul, denumit PHerc.172, este unul dintre cele trei deținute de Universitatea Oxford, după ce au fost donate Marii Britanii, în secolul al XIX-lea, de regele Ferdinand al IV-lea al Neapolelui și Siciliei.
Documentul a fost scanat 3D cu ajutorul unui dispozitiv cu raze X, apoi a fost desfășurat virtual prin intermediul unei aplicații IA. Conform datelor oferite de specialiști, PHerc.172 conține mai mult text recuperabil decât orice alt manuscris din colecția descoperită la Herculaneum.
Până în prezent, specialiștii au identificat cuvântul „dezgust”, scris în greaca veche, care se repetă în primele paragrafe, însă afirmă că textul integral va fi descifrat în perioada următoare, grație tehnologiei IA, dar și a faptului că cerneala de pe papirus s-a păstrat cu mult mai bine decât în majoritatea cazurilor.
Biblioteca de la Herculaneum, singura bibliotecă antică păstrată integral
Peste 1.800 de papirusuri carbonizate au fost descoperite în secolul al XVIII-lea într-o vilă din anticul oraș Herculaneum, vilă al cărei proprietar s-a stabilit că a fost Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, tatăl Calpurniei Pisonis, ultima soție a lui Iulius Cezar. Este, de altfel, singura bibliotecă antică păstrată integral.
Dat fiind faptul că papirusurile au fost carbonizate atunci când vila a fost acoperită de norul piroclastic din timpul erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr., nu doar deschiderea și citirea lor s-a dovedit extrem de anevoioasă, ci chiar simpla lor manevrare.
Multe astfel de papirusuri au fost distruse la scurtă vreme după descoperire. Inițial, au fost confundate cu lemne de foc și au fost folosite ca atare. Altele au fost distruse iremediabil atunci când s-a încercat deschiderea lor prin diferite metode (fie cu mercur, cu apă de trandafiri, cu apă caldă sau chiar cu esență de papirus).
Dat fiind faptul că în ultimii ani s-au putut descifra fragmente de text de pe unele dintre papirusuri, oamenii de știință au putut identifica texte considerate pierdute din opera autorilor antici.
Printre ele, „Despre natură”, una dintre cele mai importante opere ale filosofului antic Epicur, care s-a păstrat integral, cu toate cele 37 de volume despre care se pomenea în literatura antică. De subliniat faptul că din cele peste 300 de lucrări scrise de Epicur, toate au fost considerate pierdute.
Printre textele de la Herculaneum se numără și cele ale filosofului grec Filodemus din Gadara, adept al școlii epicuriene, și care se pare că ar fi locuit chiar în vila în care a fost descoperită biblioteca.
PHerc.172 nu este primul papirus descifrat cu ajutorul IA
În urmă cu doar un an, o echipă formată din trei studenți, Youssef Nader din Germania, Luke Farritor din SUA, și Julian Schilliger din Elveția, a câștigat premiul de 700.000 de dolari în cadrul competiției „Vesuvius Challenge, după ce a reușit să descifreze peste 2.000 de caractere de pe un alt manuscris de la Herculaneum.
Cei trei au folosit un sistem similar cu cel aplicat la Oxford, care a implicat scanarea documentului cu raze X și identificarea literelor grecești cu ajutorul unei aplicații IA creată chiar de ei.
Textul s-a dovedit a fi unul care a aparținut lui Filodemus din Gadara, text necunoscut până acum, în care filosoful vorbea despre rolul muzicii și al hranei asupra simțurilor.
Un alt fragment de text, descifrat câteva luni mai târziu de experți de la Universitatea din Pisa, a dezvăluit informații despre ultimele momente din viața lui Platon, precum și locul în care acesta a fost înhumat. Mai exact, în grădina școlii platoniciene din Atena, nu de departe de Mouseionul dedicat muzelor.
Printre manuscrisele de la Herculaneum, specialiștii au identificat fragmente din opera lui Chrysippus, unul dintre cei mai importanți filosofi stoici, din a cărui operă uriașă (peste 700 de volume) nu s-a păstrat nimic până azi.
De asemenea, au fost identificate texte aparținând lui Seneca cel Bătrân, mai multor filosofi din școala epicuriană, precum și texte considerate pierdute despre Alexandru cel Mare sau despre istoria Romei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.