Acasă Social Câți copii au decedat de la începutul verii, în R.Moldova

Câți copii au decedat de la începutul verii, în R.Moldova

0

În ultimele zile, duminică și luni, trei copii au murit în R.Moldova.

Duminică cadavrele a doi frați de 6 și 8 ani au fost scoase de către tatăl acestora dintr-un iaz, al Nisporeni, iar luni un copil de 2 anișori a fost găsit zăcând pe asfalt de un trecător, după ce a căzut în gol de la etajul cinci al unui bloc de locuințe din sectorul Ciocana al Captialei. 

De la începutul verii, în R.Moldova cel puțin 76 de copii au fost traumatizați, iar alți aproximativ 11 copii au decedat.

 Potrivit datelor statistice, aflate la balanța Inspectoratului Național de Securitate Publică, de la începutul sezonului estival, în R.Moldova au fost înregistrate cel puțin 76 de incidente care s-au soldat cu traumatizarea copiilor, dintre care 48 de băieți și 28 de fete.

După aspectul de vârstă al copiilor distingem că vârstă medie a copiilor este între 1 și 17 ani și anume: cu vârstă 1 an – 4 copii, 2 ani – 10 copii, 3 ani – 11 copii, 4 ani – 5 copii, 5 ani – 4 copii, 6 ani – 6 copii, 7 ani – 1 copil, 8 ani – 3 copii, 9 ani – 5 copii, 10 ani – 2 copii, 11 ani – 3 copii, 13 ani – 6 copii, 14 ani – 4 copii,  15 ani – 3 copii, 16 ani – 5 copii, 17 ani – 4 copii.

Este de menționat că, din numărul total de 76 cazuri înregistrați în această perioadă, predomină mediul rural, unde au fost înregistrate 55 cazuri și 21 cazuri în mediul urban.

Motivul traumatizării copiilor sunt următoare:

– accidente rutiere – 21 cazuri;

– intoxicație cu pesticide – 2 cazuri;

– intoxicație cu petrolier/ulei tehnic – 2 cazuri;

– intoxicație cu alimente  – 3 cazuri;

– intoxicație cu dizolvant – 5 cazuri;

– intoxicație cu medicamente – 8 cazuri;

– intoxicație cu detergenți – 2 cazuri;

– intoxicație cu substanță neidentificată – 1 caz

– сăderea din neatenție în curtea casei – 4 cazuri;

– căderea de pe bicicletă – 5 cazuri;

– căderea de la înalțimea – 6 cazuri;

– caderea în bazin cu apa – 3 cazuri;

– căderea în apa fierbinte – 1 caz;

– căderea dintr-o copac – 1 caz;

– căderea unui obiect peste minor – 1 caz;

– arsură termică – 3 cazuri;

– scăpat din brațele părintelui – 1 caz;

– a fost lovit de cal – 3 cazuri;

– deteriorare/trauma mecanică – 1 caz;

– înec – 3 cazuri.

Totodată, în aceeași perioadă  au fost înregistrate cel puțin 8 cazuri care s-au sodlat cu decesul a 11 copii

– prin înec – 5 cazuri, băieți cu vârsta de la 2-15 ani;

– în accidente rutiere – 2 cazuri, băieți cu vârsta de la 9-17 ani;

– prin intoxicație cu dizolvant – 1 caz, băiat cu vârsta de 2 ani;

– de la arsură termică – 1 caz, băiat cu vârsta de 3 ani;

– de la căderea dintr-o copac – 1 caz, băiat cu vârsta de 13 ani.

Un capitol aparte în care mulți copii și-au pierdut viața, sunt cazurile de prăbușire în gol de la etajele superioare ale blocurilor de locuințe. În R.Moldova, lipsește o bază de date unică cu privire la evidența căderilor de la înălțime a minorilor. Statisticile, în acest sens sunt prelucrate manual, iar datele sunt acumulate reieșind din informația prezentată de către subdiviziunile teritoriale ale Poliției.

Urmare analizei cazurilor înregistrate în subdiviziunile teritoriale ale IGP, cu privire la căderea de la înălțime a copiilor, pentru perioada a 6 luni ale anului 2020 comparativ cu anul 2019, s-au obținut următoarele date statistice:

 Cel puțin în anul 2020 au fost înregistrate un total de 6 cazuri de cădere a copiilor de la înălțime, dintre care:

„IP Botanica al DP mun. Chișinău – 3 cazuri, IP Fălești – 1 caz, IP Ungheni – 1 caz, IP Cahul – 1 caz”.

În cazurile menționate, căderea de la înălțime a fost efectuată din imprudență de către 6 copii, dintre care 2 fete cu vârstă de 5 și 17 ani și 4 băieți cu vârsta de 4 și 13 ani,  câte 1 copil, și de 14 ani – 2 copii.

În perioada similară a anului 2019 au fost înregistrate un total de 8 cazuri de cădere a copiilor de la înălțime:

„DP mun. Chișinău – 5 cazuri dintre care IP Botanica – 2 cazuri, IP Ciocana – 2 cazuri și IP Buiucani – 1 caz; IP Ungheni și IP Anenii Noi – câte 1 caz, iar în IP Fălești  a fost înregistrat 1 caz cu implicarea a doi copii ce au săvârșit tentativă de suicid în grup. În cazurile menționate, căderea de la înălțime a fost săvârșită de către 9 copii, dintre care 5 fete cu vârsta de 6 ani -1 copil, 9 ani -1 copil, 14 ani -1 copil, 16 ani -1 copil, 17 ani -1 copil și 4 băieți cu vârstă de 1 an  -1 copil, 2 ani -1 copil, 6 ani -1 copil, 14 ani -1 copil)”

După aspectul de vârstă al copiilor distingem că vârstă medie a copiilor este între 1 și 17 ani și anume: cu vârstă 1 an – 1 copil, 2 ani – 1 copil, 4 ani – 1 copil, 5 ani – 1 copil, 6 ani – copii, 9 ani – 1 copil, 13 ani – copil, 14 ani – 4 copii, 16 ani – copil, 17 ani – 2 copii.

Este de menționat că, din numărul total de 14 cazuri înregistrați în perioada de raport, acestea predomină mediul urban, fiind înregistrate 13 cazuri și 1 caz în mediul rural.

Cât privește analiza motivului căderilor, se constată 3 cazuri de tentativa la suicid (IP Fălești, anul 2019 – 2 fete au sărit în gol în grup și IP Anenii Noi, anul 2019 – 1 băiet) și în 11 cazuri, incidentele au avut loc din neatenție. La moment starea copiilor este în afara pericolului.

În toate cazurile de cădere de la înălțime, copiii au fost preluați de serviciul medical fiind transportați la Spital, dar în pofida ajutorului medical acordat, din numărul de 15 copii căzuți de la înălțime au fost înregistrate 2 decese a acestora și anume:

–  în anul 2019, IP Ciocana al DP mun.Chișinău – 1 băiat cu vârsta de 2 ani și în 2019, în anul 2020, IP Cahul – 1 fată cu vârsta de 17 ani

Cezara Dilevschi, psihoterapeut, din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica, susține că, ipotetic, aceste incidente cu sfârșit tragic, în cele mai multe cazuri au loc din cauza situațiilor de stres, din cauza cărora unii părinți își pierd vigilența.

„În cazul distresului care e de durată, cu intensitate maximă, toate procesele congnitive superioare intră într-o disfuncționalitate cum ar fi, atenția, memoria, vigilența, gândirea, etc. La momentul actual, părinții, oamenii, în perioada pandemiei, sunt mai stresați, mai supraepuizați, din cauza anumitor factori socio-economici, din cauza epuizării vizice de exemplu, sau din simplu fapt că sunt nevoiți să stea cu copii non-stop. Cu siguranță acest lucru scade vigilența, scade nivelul atenției și uite, din păcate se întâmplă și aceste tragedii în care au de suferit copii”, susține specialistul.

Mariana Bețivu, ofițerul de presă al Inspectoratul General al Poliției, menționează că: „Este o durere enormă să-ți pierzi copilul în propria casă. Copiii sunt energici și curioși, iar câteva secunde de neatenție îți pot schimba complet viața”, și vine cu câteva recomandări din partea poliției pentru părinți, pentru a preveni pierderea copiilor, în această perioadă:

– supravegheați copiii în permanență, în special dacă locuiți la bloc;

– dacă nu sunteți lângă copil, chiar și pentru câteva clipe, vă recomandăm să închideți toate geamurile;

– explicați minorilor acest pericol, de la cea mai mică vârstă, chiar dacă credeți că nu vă înțeleg încă;

– fiți atenți la plasele pentru insecte- copiii se bazează pe ele și cad cu ele;

– mutați mobilierul de lângă geamuri, pentru a exclude accesul la pervaz.

– blocați ferestrele cu utilaje speciale, instalați zăbrele, blocați mânerele. Sunt o mulțime de producători care propun diferite metode. Dacă nu puteți instala acum echipamentul de asigurare, puteți pur și simplu să deșurubați cu ușurință șuruburile care fixează mânerele și să le scoateți permanent după utilizare. Dacă instalați zăbrele la dimensiunea completă a ferestrei ar trebui să existe o modalitate de a o deschide rapid în caz de incendiu;

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.