Acasă Economic Câți bani face R. Moldova din înregistrarea navelor maritime

Câți bani face R. Moldova din înregistrarea navelor maritime

0

Vârsta medie a navelor maritime înregistrate sub pavilionul moldovenesc este de 33 de ani.

Navele maritime au acces la Marea Neagră pe o distanță de 400 de metri, au o flotă maritimă de circa 300 de nave, firmele intermediare sunt principalele beneficiare în urma înregistrării navelor.

Despre toate acestea a anunțat deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul unui briefing, citând datele Agenției Navale a Republicii Moldova.

„Pentru o navă de 5.000 de tone se plătește 20.000 de lei, chiar și devamarea unei mașini costă mai mult.

Agenția Navală nu a efectuat inspecții pentru navele care urmau să fie înregistrate din cauza lipsei cadrului normativ”, a remarcat parlamentarul PAS.   

Pentru a contracara corupția din acest domeniu, parlamentarul a propus două soluții – controlul asupra navelor să fie efectuat doar de către societățile recunoscute de Comisia Europeană și să fie majorată taxa de înregistrare.

O investigație realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) arată că legislația moldovenească actuală permite Căpităniei Portului Giurgiulești să ceară armatorilor certificate despre starea tehnică a navelor și despre trecutul lor.

anticoruptie.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.