Acasă Politic Cât au cheltuit candidaţii prezidenţiali pentru campania electorală

Cât au cheltuit candidaţii prezidenţiali pentru campania electorală

0

Suma totală a cheltuielilor candidaţilor prezidenţiali pentru campania electorală a depăşit 8 milioane de lei.

Potrivit „Infotag„, acest lucru se menţionează în cel de-al treilea raport de observare a alegerilor, elaborat de Asociaţia Promo-LEX, pentru perioada 18 septembrie – 1 octombrie.

Veniturile candidaţilor în perioada 20 – 30 septembrie s-au ridicat la aproape 13 milioane de lei, majoritatea provenind din fondurile partidelor politice. Maia Sandu, Alexandru Stoianoglo şi Renato Usatîi sunt candidaţii care au reprezentat 89% din totalul veniturilor declarate.

Suma totală a cheltuielilor candidaţilor a fost de peste 8,3 milioane de lei, din care 90% au fost cheltuite de trei candidaţi – Maia Sandu, Renato Usatîi şi Alexandru Stoianoglo. Cele mai mari cheltuieli au fost pentru materiale publicitare, precum şi pentru producerea şi difuzarea spoturilor publicitare. În contextul referendumului, PAS a declarat cheltuieli de peste 1,2 milioane de lei, în special pentru materiale publicitare şi organizarea activităţilor electorale.

De asemenea, potrivit experţilor asociaţiei, cheltuielile nedeclarate ale candidaţilor s-au ridicat la peste 2,2 milioane de lei, cele mai multe fiind pentru materiale publicitare (88%). Discrepanţe au fost constatate şi la plata oamenilor de campanie, organizarea de evenimente şi transport.

Candidaţii cu cele mai mari cheltuieli neînregistrate, potrivit calculelor experţilor, au fost Alexandru Stoianoglo, Vasile Tarlev şi Irina Vlah.

În contextul referendumului constituţional, conform calculelor organizaţiei, cheltuielile neînregistrate s-au ridicat la peste 1,1 milioane de lei, care sunt atribuite Blocului Victorie, PCRM, PAS şi MAN.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.