Acasă Extern Care sunt țările ce dețin bombe nucleare

Care sunt țările ce dețin bombe nucleare

0

Armele nucleare joacă un rol esențial în politica internațională, mai ales în contextul deteriorării relațiilor geopolitice. Acestea reprezintă instrumente de disuasiune care previn conflictele majore, însă, în același timp, prezintă și riscuri semnificative, amplificând tensiunile și sporind pericolul unui posibil conflict nuclear.

Controlul armelor nucleare și eforturile de neproliferare sunt esențiale pentru menținerea stabilității la nivel global. Într-o lume marcată de incertitudini geopolitice, gestionarea responsabilă a arsenalelor nucleare și dialogul continuu între marile puteri sunt mai necesare ca oricând pentru a preveni catastrofele nucleare, dar și pentru a asigura pacea și securitatea mondială, scrie libertatea.ro.

Bomba nucleară reprezintă una dintre cele mai importante realizări și, totodată, una dintre cele mai periculoase invenții din istoria umanității. Deși a fost folosită doar în două rânduri de-a lungul istoriei, în cel de-al Doilea Război Mondial, impactul său asupra istoriei și politicii internaționale este uriaș. În prezent, nouă țări dețin focoase nucleare, iar în cele ce urmează îți vom spune care sunt acestea.

Conform celor mai recente date publicate de World Population Review, cele nouă puteri nucleare ale lumii dețin împreună 13.080 de focoase nucleare. Deși totalul este mult mai mic decât arsenalul nuclear pe care l-au avut SUA sau Rusia în perioada de vârf a Războiului Rece, este, totuși, de remarcat faptul că există mai multe țări cu arme nucleare decât erau în urmă cu 30-40 de ani.

În momentul de față, Rusia deține cel mai mare număr de arme nucleare, cu un total estimat de 6.257 de focoase. Dintre acestea, 1.458 de focoase sunt desfășurate activ (n.n. – actualul tratat START II limitează atât Rusia, cât și SUA la 1.550 de focoase). Revenind, 3.039 de focoase sunt inactive, dar disponibile pentru a fi activate, în timp ce 1.760 au fost „pensionate” și așteaptă dezmembrarea.

Pe locul al doilea în topul mondial se află Statele Unite ale Americii cu un total de 5.550 de arme nucleare. Dintre acestea, 1.389 sunt active, 2.361 inactive, dar disponibile, iar 1.800 sunt în curs de dezmembrare.

În continuarea clasamentului regăsim China – 350 de focoase, Franța – 290 de focoase, Marea Britanie – 225 de focoase, Pakistan – 165 de focoase, India – 156 de focoase, Israel – 90 de focoase și Coreea de Nord – 50 de focoase.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.