Acasă Diverse Care sunt organele afectate de pesimism și gânduri negative

Care sunt organele afectate de pesimism și gânduri negative

0

Gândurile au o putere covârșitoare asupra sănătății umane, fie că este vorba despre cea fizică sau mentală, și ne pot vindeca sau îmbolnăvi, în funcție de modul cum le controlăm. Specialiștii explică fenomenul și, mai ales, cum putem încerca să punem stăpânire asupra lor.

Puterea gândurilor este de cele mai multe ori trecută cu vederea de români. Majoritatea privesc aspectele ce țin de latura psihică și emoțională fie ca un stigmat, pe care trebuie să-l ascundă, fie ca pe ceva nu foarte serios, în comparație cu problemele de natură fizică, precum o durere de măsea sau o tensiune crescută, scrie adevarul.ro.

Specialiștii spun însă că a ignora forța gândurilor asupra sănătății și viitorului nostru este o formă gravă de autosabotare. Atât medicii specializați pe prevenție, dar și psihoterapeuții spun că, de fapt, creierul și emoțiile ne controlează întreg organismul.

„Suntem ceea ce gândim”

Anca Larionesei este un psiholog și psihoterapeut, cu ani de experiență în domeniu. Aceasta mărturisește că felul în care gândim și gestionăm situația emoțională ne poate schimba radical viața. Realitatea, spune specialistul psihoterapeut, este puternic influențată de modul în care o percepem. Dacă ne lăsăm mai mereu prinși de gânduri negative, atunci este foarte probabil să ni se întâmple lucruri mai puțin plăcute. Explicația este simplă: gândurile negative ne dau o stare proastă, energie scăzută, atenția este deficitară, stare de iritație, iar cheful de muncă este la limite minime. În mod logic apar și problemele. În schimb, dacă gândurile sunt pozitive, spune specialistul psihoterapeut, toate lucrurile merg spre bine. Și în acest caz explicația este la fel de simplă: suntem dispuși să rezolvăm problemele orice-ar fi, avem multă energie, suntem foarte implicați și eficienți.

„Gândurile sunt, de fapt, instrumentul cel mai puternic pe care-l avem. În funcție de gândurile pe care noi le cultivăm zi de zi, viața noastră se schimbă. Dacă noi avem gânduri pozitive și zicem „astăzi este o zi în care mă simți bine, voi cunoaște oameni buni, voi rezolva situațiile cu care mă confrunt”, atunci energia noastră emoțională se schimbă. Dacă din start începem ziua cu gânduri negative „vai câte probleme am, nu pot să le rezolv, nu am bani, nu mă simt bine, nu sunt frumos,”, atunci și starea noastră emoțională este una scăzută și se întâmplă ca realitatea să devină ceea ce noi gândim. De aici și expresia cǎ suntem ceea ce gândim”, precizează Anca Larionesei.

Gândurile negative ne îmbolnăvesc, la propriu

În plus, specialiștii spun că o gândire negative poate duce la îmbolnăvire fizică. Anca Larionesei precizează că fiecare emoție și stare care se prelungește și devine o constantă poate să afecteze anumite tipuri de organe: „Atunci când un gând negativ, un gând de tristețe, apasă zilnic asupra minții noastre apare somatizarea. Se spune cǎ bolile legate de tristețe se somatizează la nivelul ficatului, furia la nivelul plămânilor. Deci gândurile noastre devin emoții și un fel de a fi al nostru. Se poate observa pe chipul omului care este emoția preponderentă și indică modul în care noi gândim și felul în care ne raportăm la ceea ce trăim zi de zi”.

La rândul său, medicul Corneliu Saradan, de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, specialist în prevenție, spune că ceea gândim și simțim pentru o perioadă mai lungă de timp ne poate influența sănătatea. De exemplu, dacă suntem o persoană pesimistă care se afundă în tristețe la fiecare obstacol al vieții, este probabil să se îmbolnăvească și fizic. „Nu este bine să gândim negativ, fiindcă ne afectăm propria sănătate. Acestea cresc stresul asupra ființei noastre, tensiunea arterială, pulsul și intrăm într-o stare de stres. Dacă suntem relaxați, se produce o vindecare asupra noastră. Atunci când suntem încrâncenați, se produce opusul, ne îmbolnăvim. Din cauza gândirii negative putem face infarct. Crescând tensiunea arterială, se poate rupe un vas de sânge, se poate produce un accident hemoragic. Plus, alte organe afectate de stres, anxietate, emoție negativă. Nu mai vorbim de psihic“, declară Corneliu Saradan. Efectul respectiv poartă numele de nocebo.

De cealaltă parte, gândurile pozitive și starea emoțională pozitivă ne vindecă, la propriu. O gândire canalizată către pozitivism îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar, deci trupul poate lupta mai ușor cu bolile. Mai apoi, spun specialiștii, crește capacitatea de regenerare a organismului. Iar explicația este următoarea: un om cu gândire pozitivă se odihnește mai bine, adoarme mai repede, se hrănește cu poftă și, în general, nu se afundă în vicii pentru a se putea binedispune. În aceste condiții, este mult mai sănătos. „Noi putem să luăm un medicament și să ne gândim că pastiluța aceea ne face sănătoși, că ne va trece gripa, că ne trece febra, că dispar durerile și să funcționeze lucrul acesta. După aceea să realizăm că pastiluța respectivă era un antiobiotic, era cu totul altceva, nu putea să producă efectul la care ne-am gândit noi. Dar cu toate acestea s-a întâmplat. Pentru că noi ne-am canalizat gândirea, atenția către efectul dorit și s-a produs. Este o autosugestie”, adaugă Corneliu Saradan.

Mintea și gândurile pot fi programate

Dacă lucrurile sunt ușor de înțeles, mai greu este cu practica. Cum facem să gândim pozitiv într-o lumea aflată în plină viteză, cu responsabilități, stres, cheltuieli, prețuri care cresc? Anca Larionesei precizează că mintea umană, în mod natural, zboară către probleme și temeri, iar asta complică și mai mult situația. Astfel, psihoterapeutul botoșănean spune cǎ trebuie să luptăm împotriva firii noastre. Este nevoie de o programare a emoțiilor și a gândurilor. „Este vorba despre un antrenament, un efort voluntar. În mod natural, mintea umană este centrată pe probleme și pe frici. Și asta fiindcă strămoșii noștrii trebuiau în permanență să se adapteze, să stea alerți pentru a face față pericolelor. Dacă noi înțelegem și practicăm recunoștința, admirația, respectul față de ceea ce suntem noi și sunt ceilalți devine o obișnuință să gândim pozitiv. Sau să ne centrăm mai degrabă pe resursele pe care le avem, cum putem rezolva o situație, decât pe problemele pe care le avem”, susține Anca Larionesei.

La rândul său, Corneliu Saradan susține că programarea neuro-lingvistică este răspunsul. „Adică, prin anumite fraze pe care le repet mereu, îmi pot schimba destinul, pot schimba și unele boli genetice, după cum se spune în cercetările mai recente. Și, automat, să se îmbunătățească relația dintre mine și mediul înconjurător. Să gândim pozitiv despre noi, despre starea noastră de sănătate, și atunci vom avea starea respectivă. Contează foarte mult să vrei lucrul acesta și să faci pași mărunți. Dacă nu exersezi, nu poți obține performanță, nu poți obține starea pe care ți-o dorești. Perseverând și astăzi, și mâine, se pot obține rezultate remarcabile, incredibile“, spune medicul botoșănean. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.