Acasă Diverse Care sunt cele mai distrugătoare uragane din istoria Statelor Unite

Care sunt cele mai distrugătoare uragane din istoria Statelor Unite

0

La mai puțin de zece zile după ce uraganul Helene a făcut sute de victime, uraganul Milton se îndreaptă spre coasta Floridei, iar locuitorii și autoritățile sunt în alertă maximă, pregătindu-se pentru ce e mai rău.

Pe măsură ce climatologii continuă să studieze efectele încălzirii globale asupra intensității și frecvenței uraganelor, apropierea uraganului Milton subliniază importanța critică a înțelegerii acestor furtuni istorice pentru a ne pregăti mai bine și pentru a atenua impactul evenimentelor meteorologice viitoare, scrie digi24.ro.

Așadar, care sunt cele mai grave uragane din toate timpurile? StudyFinds a căutat printre listele experților pentru a găsi topul consensual al celor mai mari și mai rele cinci uragane din toate timpurile, aducând clasamentele experților într-un singur loc. 

Top cinci cele mai mari uragane din istorie

1. Galveston, Texas (1900)

Cea mai gravă furtună din istoria Statelor Unite a avut loc peste Galveston, în 1900. „Acest uragan stabilește recordul pentru cele mai multe victime și până în ziua de azi, cu un număr estimat între 8.000 și 12.000 de decese. Această furtună de categoria 4 a lovit orașul Galveston în septembrie 1900, cu vânturi de peste 135 de mile pe oră. Orașul nu a fost atât de pregătit pe cât ar fi trebuit pentru că, din păcate, previziunile meteorologilor au fost greșite cu privire la direcția în care se îndrepta furtuna. Știința uraganelor era foarte nouă, până în punctul în care nici măcar nu au prezis că furtuna va intra în Golful Mexic”.

Marele uragan Galveston din 1900 rămâne cel mai mortal dezastru natural din istoria Statelor Unite. „A atins țărmul pe 8 septembrie 1900 ca un uragan de categoria 4, cu vânturi de 145 de mile pe oră (NR peste 215kmh) . După ce a traversat Cuba ca o furtună tropicală, a ieșit din dreptul Floridei și s-a intensificat rapid până la statutul de uragan. Furtuna a continuat să se agite în Golful Mexic, câștigând putere înainte de a face un viraj la dreapta în Texas. 

Uraganul a devastat orașul insular Galveston, Texas, distrugând peste 3.600 de clădiri și lăsând aproximativ 30.000 de persoane fără adăpost.

2. Lacul Okeechobee, Florida (1928)

Următoarea furtună istorică de pe listă a devastat Florida și a avut un efect distrugător asupra vieții muncitorilor agricoli de culoare. 

„Uraganul San Felipe-Okeechobee a fost un uragan de categoria 4 care a lovit Florida pe 16 septembrie 1928. Acesta a provocat o val de furtună care a rupt digul din jurul lacului Okeechobee și a inundat zona înconjurătoare, provocând aproximativ 2.500 de decese”.

Pagubele catastrofale și victimele sunt ceva ce națiunea nu va uita niciodată. „Furtuna a atins mai întâi Puerto Rico ca uragan de categoria 4, cu viteze ale vântului de peste 140 mph, iar 312 persoane au fost ucise pe insulă. Uraganul a aterizat în cele din urmă lângă Palm Beach, Florida, câteva zile mai târziu. Lacul interior Okeechobee a fost cel mai grav afectat din acest stat, deoarece uraganul a provocat o supratensiune a lacului de 6 până la 9 picioare. Mai mult de 2.000 de oameni au murit în Florida, în mare parte din cauza valului lacului”.

 3. Uraganul Maria (2017)

„Cu vânturi maxime susținute de peste 175 de mile pe oră, uraganul Maria a lovit Puerto Rico, făcând peste 3.000 de victime și generând pagube materiale de aproape 100 de miliarde de dolari. Acesta rămâne cel mai mortal uragan din Atlantic din istoria recentă.”, potrivit Morgan & Morgan. 

Impactul devastator al uraganului Maria a lăsat cicatrici emoționale profunde care persistă până în prezent. „A fost un uragan de categoria cinci. Cel mai grav dezastru natural care a lovit vreodată aceste insule. A fost al doilea uragan de categoria 5. De la Mitch în 1998, Maria a fost cea mai gravă furtună din Atlantic”, scrie AZ Animals. 

Furia furtunii nu numai că a distrus case și infrastructură, dar a distrus familii și comunități, lăsând mulți portoricani să se simtă abandonați și să se lupte pentru a-și reconstrui viețile în fața unei pierderi copleșitoare și a unor greutăți prelungite. „A fost una dintre cele mai mortale furtuni care au lovit SUA. Inițial, numărul morților a fost subevaluat de guvern, cu 64 de decese. După o anchetă independentă, numărul a fost revizuit la 2.975, în timp ce experții cred că ar putea ajunge la 4.500. Uraganul a provocat inundații pe scară largă pe insulă și a provocat una dintre cele mai lungi pene de curent din istoria Statelor Unite”, precizează Fodor’s Travels. 

4. Uraganul Camille (1969)

Unii cititori își pot aminti de această furtună. „Când uraganul Camille a atins țărmul în seara de 17 august 1969, de-a lungul coastei Golfului Mississippi, lângă Waveland, Mississippi, avea o viteză a vântului de 175 mph. Sau cel puțin asta indică datele de reanaliză ulterioare furtunii. Viteza exactă a vântului nu este cunoscută deoarece „uraganul a distrus toate instrumentele de înregistrare a vântului din zona de aterizare”, potrivit National Weather Service. 

Camille a lăsat în urmă pagube materiale în valoare de 1,4 miliarde de dolari, care ar fi fost considerabil mai mari dacă furtuna ar fi crescut în dimensiune înainte de a ajunge pe uscat. 

Intensitatea fără precedent a furtunii a distrus comunități întregi. Camille a fost unul dintre cele doar două uragane de categoria 5 care au lovit partea continentală a Statelor Unite din 1900. (De atunci, alte două au ajuns pe uscat: Andrew în 1992 și Michael în 2018). După ce s-a format în apropiere de Insulele Cayman în august 1969, Camille a trecut mai întâi prin Cuba ca un uragan de categoria 3, dar s-a intensificat în Golful Mexic, îndreptându-se spre Mississippi, unde a ajuns la țărm. 

5. Uraganul Katrina (2005)

Uraganul Katrina a fost un uragan de categoria 5 care a lovit coasta Golfului din Statele Unite pe 29 august 2005. Valul furtunii a rupt digurile din New Orleans, provocând inundații catastrofale și provocând peste 1.800 de decese.

 Sosirea catastrofală a uraganului Katrina în 2005 a expus inegalități flagrante și eșecuri guvernamentale, schimbând pentru totdeauna fața orașului New Orleans și a coastei Golfului. „Un val de furtună estimat la 25 de picioare în Mississippi a fost unul dintre factorii care au făcut din Katrina unul dintre cele mai mortale uragane din istoria Americii. Pagubele materiale provocate de uraganul Katrina au depășit 100 de miliarde de dolari. 

Urmările furtunii au devenit o confruntare națională, forțându-i pe americani să se confrunte cu adevăruri dure despre rasă, sărăcie și vulnerabilitatea climatică într-unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria Statelor Unite.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.