Acasă Social Căminul nr. 1 al Universităţii Tehnice a Moldovei a fost scos din...

Căminul nr. 1 al Universităţii Tehnice a Moldovei a fost scos din carantină

0

Căminul nr. 1 al Universităţii Tehnice a Moldovei a fost scos din carantină. Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, restricțiile au fost ridicate în baza acordului specialiştilor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. După 14 zile de izolare, studenţii şi angajaţii care stăteau în cămin nu au înregistrat niciun caz de îmbolnăvire.

„Suntem în discuţie cu Agenţia Naţională Sănătate Publică şi ei au ridicat carantina. Deci, ei ne-au confirmat că studenţii începând de astăzi care stăteau în cămin sunt liberi să iasă”.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, dă asigurări că cele 70 de persoane care stau acum în cămin vor respecta măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Astfel, vor putea să iasă doar cei care lucrează şi cei care vor avea nevoie să facă cumpărături.

„În continuare sunt sub incidenţa recomandărilor pentru toata populaţia. Acum sunt 70. Au fost 103 persoane, 28 au fost testate şi pe urmă nu au mai revenit în cămin, fiindcă iarăşi recomandarea Agenţiei de Sănătate Publică, persoanele care au fost confirmate negativ nu s-au mai reîntors în cămin”.

În data de 19 martie, căminul a fost plasat în carantină, după ce o studentă originară din satul Bălceana, raionul Hânceşti, a fost diagnosticată cu COVID-19. Acum câteva zile, satul Sofia din raionul Hânceşti a fost scos din carantină, după ce a expirat termenul de 14 zile. Şi în cazul localităţii Bălceana va expira în curând termenul de aflare carantină. Şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune însă că populaţia trebuie să respecte în continuare regimul de autoizolare.

„Este localitatea declarată în stare de carantină sau nu este, regimul de autoizolare trebuie să rămână unul valabil pentru toată lumea. Scoaterea localităţii de sub carantină aşa cum se va întâmpla pentru raionul Hânceşti, nici de cum nu înseamnă frâu liber pentru plimbări şi pentru ieşiri. Noi păstrăm şi rămânem în autoizolare”.

Din data de întâi aprilie, oraşul Ştefan Vodă este izolat complet. În localitate activează trei posturi fixe şi patru echipe mobile care asigură respectarea regimului de carantină. În operaţiune sunt implicați 50 de angajați ai MAI, printre care polițiști, carabinieri, dar şi salvatori. Tot acolo au fost dislocaţi și militari. Astăzi, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, s-a deplasat la faţa locului şi a verificat nivelul de pregătire al angajaţilor în gestionarea acestei situaţii, dar şi dacă sunt echipaţi corespunzător.

„Aceasta este harta oraşului. Noi avem trei puncte, noi suntem aici, iar sectorul este blocat şi drumurile secundare la fel”.

Tot de ieri, oraşul Soroca şi satul Carahasani din raionul Ștefan-Vodă sunt în carantină. Iar din 21 martie, satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă, este în carantină pentru 40 de zile, după ce două persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Și satul Branişte din raionul Râşcani este în carantină din 24 martie.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.