Acasă Justiţie Cadou pentru un reprezentant al Guvernului: Ac din aur pentru cravată

Cadou pentru un reprezentant al Guvernului: Ac din aur pentru cravată

0

După ce, anul trecut, Guvernul Chicu a schimbat modalitatea de declarare a cadourilor primite de către funcționari, în unul dintre registrele de cadouri a apărut o mențiune interesantă: Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi, a primit un ac din aur pentru cravată, de la una dintre participantele la un concurs pentru o funcție publică.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a verificat circumstanțele și s-a ajuns la decizia de a restitui cadoul către cea care l-a oferit, transmite SafeNews.md cu referire la moldovacurata.md.

Printr-o hotărâre aprobată la 26 februarie 2020, Guvernul a stabilit reguli noi la declararea cadourilor pe care le primesc funcționarii în exercițiul funcțiunii. Astfel, darurile au fost împărțite în „admisibile” și „inadmisibile”. 

Respectiv, de atunci, instituțiile au fost obligate să țină câte două registre, pentru fiecare tip de cadou. Până atunci era doar unul. Valoarea totală a cadourilor admise, oferite din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol, nu trebuie să depășească 1.000 de lei, cumulativ, pe durata unui an.

La puținele instituții de stat care au publicat registrul cadourilor inadmisibile paginile sunt goale. În Registrul Guvernului pentru anul 2020 a apărut însă o mențiune curioasă. 

La 13 noiembrie 2020, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurache, a primit, cu ocazia zilei de naștere, un ac din aur pentru cravată de la Violeta Melnic, o persoană care atunci candida la o funcție publică, în cadrul unui concurs organizat de Cancelaria de Stat. 

În Registru se spune că Ermurache a primit o broșură a Institutului de Relații Internaționale din Moldova, în care se afla o felicitare, iar în ea – un ac din aur pentru cravată, în baza fișei de lângă ac. 

Beneficiarul susține că nu a știut ce se află în broșura primită. Când a găsit acul, l-a declarat, l-a trecut în registru și l-a predat la CNA, trei zile mai târziu, așa cum prevede legea.

Solicitată de Moldova Curată, Violeta Melnic, doctor în drept, a confirmat că a oferit un asemenea cadou, în timp ce își depusese dosarul pentru o funcție publică: 

„E o funcție foarte mică, de consultant principal, la care am trecut concursul de trei ori și niciodată nu am fost selectată, din motive subiective. Eu sunt conștientă de cunoașterea mea în domeniul respectiv. Mulțumesc că m-ați informat că în registru este o așa inscripție. Nu știam”.

Cadoul se află acum la CNA

Câteva luni mai târziu, în martie 2021, CNA a spus că a audiat părțile, iar persoana care a oferit cadoul a declarat că a făcut-o din politețe, „dar pentru că acesta nu a fost acceptat, ar vrea să-l recupereze”.

„Analizând partea legală a acţiunilor persoanelor vizate, nu au fost constatate circumstanţe sau alte probe care ar indica componenţa infracţiunii de corupere activă. 

Funcţionarul Cancelariei a declarat că nu a observat cadoul şi nici nu a putut intui valoarea acestuia, accesoriul fiind pus într-o felicitare, iar persoana care l-a transmis a susţinut că acest cadou nu l-a oferit pentru a obţine avantaje sau foloase, ci din simpatie şi politeţe. 

În acest sens, urmează a fi respectate procedurile legale pentru restituirea cadoului şi finalizarea examinării. În prezent, acul pentru cravată, care nu este calificat ca obiect al vreunei infracţiuni, se află la CNA, urmând ca acesta să fie transmis proprietarei, la finalizarea tuturor procedurilor de încheiere a investigaţiei”, a explicat instituția.

CNA a mai spus că acesta este primul caz, de asemenea anvergură, legat de cadourile inadmisibile, gestionat de instituție, „or, evidenţa cadourilor admisibile/inadmisibile ţine de fiecare entitate publică în parte, iar autorităţile sunt responsabile de gestionarea a astfel de situaţii de sinestătător”. 

moldovacurata.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.