Președinția Republicii Moldova a venit cu o reacție oficială la scrisoarea fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, în care aceasta denunță presiuni politice și tentative de control asupra justiției din partea celor mai înalte instituții ale statului. Într-un mesaj transmis de purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, se precizează că acuzațiile făcute de Drăgălin sunt „false și regretabile”.
„Președinta Republicii Moldova este garantul suveranității și securității statului. Alegerile din toamna trecută au demonstrat cum corupția politică, lăsată nepedepsită, s-a transformat în corupție electorală – o amenințare directă la adresa suveranității și securității naționale”, se arată în declarație.
Reacția oficială subliniază că șefa statului a susținut constant necesitatea reformei în justiție și a eliminării persoanelor corupte din sistem:
„Președinta a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție și întregul sistem de justiție să se curețe de corupție și să devină puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere.”
Totodată, se reiterează sprijinul pentru mecanismul de vetting și pre-vetting, despre care se afirmă că este un instrument de evaluare externă menit să elimine actorii corupți din sistemul judiciar și să promoveze procurori și judecători integri.
„Ne pare rău că doamna procuror nu este de acord cu această curățare, desfășurată în paralel cu construirea unui sistem de justiție în care cetățenii să poată avea încredere”, mai adaugă mesajul Președinției.
Scrisoarea Veronicăi Drăgălin, făcută publică în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii din 8 aprilie, conține acuzații grave privind interferența politică în justiție. Drăgălin afirmă că a fost presată de către conducerea țării să-și dea demisia, că i s-a cerut o listă cu procurori „onești” care să treacă evaluarea externă, și că ulterior au fost lansate inițiative legislative de lichidare a Procuraturii Anticorupție.
Ea mai susține că a primit mesaje de la membri ai CSM care vorbeau despre formarea unei „majorități ascultătoare” prin intervenția Parlamentului.
Până la acest moment, Guvernul și CSM nu au emis un punct de vedere oficial.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.