Guvernul brazilian a cerut, sâmbătă, explicaţii Washingtonului pentru „tratamentul degradant” aplicat imigranţilor ilegali brazilieni în timpul deportării lor de către Statele Unite, primul episod de tensiune între guvernele lui Donald Trump şi Luiz Inacio Lula da Silva, relatează AFP.
În timp ce Casa Albă pune în scenă ofensiva antiimigraţie promisă de republican încă de la învestirea sa, Brazilia va prezenta o „cerere de explicaţii guvernului american cu privire la tratamentul degradant aplicat pasagerilor zborului” din Statele Unite care a sosit vineri la Manaus (nord), a anunţat Ministerul Afacerilor Externe pe X.
Potrivit guvernului, 88 de brazilieni erau la bord.
„În avion, nu ne-au dat apă, eram legaţi de mâini şi de picioare şi nu ne lăsau nici măcar să mergem la toaletă”, a declarat pentru AFP Edgar Da Silva Moura, un informatician în vârstă de 31 de ani care a sosit cu avionul după şapte luni de detenţie în Statele Unite.
„Era prea cald, unii oameni au leşinat”, a adăugat el.
Luis Antonio Rodrigues Santos, un lucrător independent în vârstă de 21 de ani, a povestit „coşmarul” unor expulzaţi care sufereau de „probleme respiratorii” şi care au petrecut „patru ore fără aer condiţionat” din cauza unor probleme tehnice, adăugând că un reactor „nu funcţiona”. „Lucrurile s-au schimbat deja (cu Trump), migranţii sunt trataţi ca nişte infractori”, a spus el.
Potrivit ministrului brazilian pentru drepturile omului, Macaé Evaristo, avionul transporta, de asemenea, „copii cu autism sau copii cu handicap, care au trecut prin situaţii foarte grave”.
Ministerul Justiţiei a ordonat autorităţilor americane să „scoată imediat cătuşele” atunci când avionul care transporta expulzaţii a aterizat la Manaus, denunţând „dispreţul flagrant pentru drepturile fundamentale” ale cetăţenilor săi, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, autorităţile braziliene au subliniat că „demnitatea umană” este „unul dintre pilonii statului de drept democratic” şi reprezintă o chestiune de „valori nenegociabile”.
O sursă guvernamentală braziliană a declarat vineri pentru AFP că această expulzare nu are „nicio legătură directă” cu operaţiunea împotriva imigranţilor ilegali lansată în Statele Unite după învestirea lui Donald Trump la 20 ianuarie.
„Acest zbor se înscrie într-un alt context: un acord bilateral între Brazilia şi Statele Unite, din 2017, care rămâne în vigoare”, a declarat această sursă.
Avionul se îndrepta spre oraşul Belo Horizonte (sud-est), dar din cauza unei probleme tehnice a trebuit să aterizeze la Manaus, programat iniţial ca escală.
Imaginile televizate au arătat pasageri coborând din avion cu mâinile şi gleznele încătuşate.
„Brazilienii care au ajuns încătuşaţi au fost imediat eliberaţi din cătuşe”, a declarat poliţia, «ca o garanţie a suveranităţii Braziliei asupra teritoriului naţional».
Sâmbătă, preşedintele Lula a ordonat transferul expulzaţilor de către forţele aeriene braziliene către destinaţia lor finală, Belo Horizonte. Aceştia au ajuns în jurul orei locale 21:00 (00:00 GMT), a observat un jurnalist AFP.
În timpul campaniei sale, Donald Trump a promis să lanseze „cel mai mare program de expulzare din istoria Americii”.
Săptămâna aceasta, Casa Albă s-a lăudat cu arestarea a sute de „imigranţi ilegali criminali”, subliniind că aceştia au fost expulzaţi de avioane militare şi nu de civili, aşa cum s-a întâmplat anterior.
Vineri, 265 de migranţi expulzaţi din Statele Unite au aterizat în Guatemala cu trei zboruri, potrivit autorităţilor locale.
De asemenea, Casa Albă a raportat că patru avioane transportau migranţi care fuseseră expulzaţi în Mexic. Autorităţile de la Ciudad de Mexico nu au confirmat acest lucru, dar a declarat că sunt pregătite să coopereze cu Washingtonul.
O sursă guvernamentală braziliană a declarat că expulzaţii au ajuns la Manaus „cu documentele lor”, arătând că au „fost de acord” să se întoarcă în ţara lor. Aceştia vor putea „să rămână liberi” în Brazilia, după ce au fost reţinuţi în Statele Unite în urma „unei decizii finale de expulzare fără posibilitate de apel”, a declarat sursa.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.