Băncile din Republica Moldova sunt bine capitalizate și bine guvernate. Reformele au sporit transparența și încrederea pentru clienți, inclusiv pentru deponenți. Sectorul bancar s-a dovedit a fi rezistent, mai ales în timpul recentei crize pandemice, și, de fapt, a oferit sprijinul necesar economiei.
Declarații în acest sens au fost făcute de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, la Ziua Pieței de Capital din Moldova, organizată la sediul Bursei de Valori din Londra.
Potrivit unui comunicat de presă al BNM, conducerea băncii a relatat că 90% din activele bancare moldovenești sunt deținute de investitori europeni.
Acest lucru s-a datorat unei agende de reforme importante implementate, inclusiv programul FMI, care au adus rezultate tangibile soldate și cu atragerea de investitori internaționali.
Totodată, autorităților, oamenilor de afaceri și investitorilor le revine un rol major de a-și consolida eforturile pentru o viziune comună în dezvoltarea unui viitor sigur și durabil.
Oficialul a afirmat că sistemul bancar din Moldova este aliniat la cele mai bune standarde internaționale și europene, fiind implementate cerințele Basel III.
„BNM, ca autoritate de reglementare și supraveghere, va depune în continuare eforturi ca realizările obținute cu greu în ultimii ani să fie protejate și îmbunătățite în mod constant.
Dorim să avem în continuare un sector bancar puternic, adaptat erei digitale. În acest sens, BNM se angajează să promoveze dezvoltarea sectorului bancar în beneficiul cetățenilor și a modernizării Republicii Moldova”, a menționat guvernatorul BNM.
Evenimentul de la Londra a avut scopul de a promova oportunitățile de investiții în Moldova. Forumul a fost o platformă de interacțiune între reprezentanți guvernamentali, ai băncii centrale, ai companiilor publice și private din Moldova și ai instituțiilor financiare internaționale.
Vizita în Marea Britanie a avut loc în perioada 15-16 noiembrie 2021.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.