Decizia Comisiei Electorale Centrale de a refuza înregistrarea blocului „Victorie” va fi contestată în instanțele de judecată. Despre aceasta a anunțat președintele grupului parlamentar „Victorie”, Vasile Bolea, subliniind că răspunsul CEC a fost prestabilit încă dinaintea depunerii documentelor.
Din componența blocului fac parte patru partide: „Renaștere”, „Șansă”, „Victorie” și „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Deși la depunerea documentelor au fost respectate toate cerințele legii, șase membri ai CEC au votat pentru refuzul înregistrării, iar trei s-au abținut.
„Absolut tot ceea ce prevede legislația am prezentat. Era evident că există un motiv politic. În continuare ne vom adresa instanțelor de judecată!”, a declarat Vasile Bolea.
Potrivit lui, argumentele invocate în proiectul de hotărâre al CEC nu aveau nicio legătură cu partea juridică a problemei.
„Proiectul de hotărâre privind cazul nostru nu a fost altceva decât o provocare. Au inclus acolo și tot felul de decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului, au introdus aspecte legate de conflictul transnistrean și multe altele”, a spus Vasile Bolea.
Deputatul a subliniat, de asemenea, că ședința s-a desfășurat sub controlul poliției. Reprezentanții blocului nici măcar nu au avut posibilitatea de a adresa întrebări — în special lui Pavel Postică, vicepreședintelui CEC, care a citit proiectul de decizie.
Alexei Lungu, liderul partidului „Șansă”, a adăugat că ședința s-a transformat practic în dezbateri politice.
„Am încercat să explicăm că este vorba despre Codul electoral. Noi nu vorbim din punct de vedere politic, nu suntem în parlament, suntem la CEC”, a menționat Lungu.
El a criticat și standardele duble ale comisiei și a amintit că pe clădirea CEC este amplasat logoul USAID — organizație recunoscută drept grupare criminală în țara care a înființat-o.
„Asta înseamnă că și voi sunteți la fel? Le-ați luat cetățenilor dreptul la vot, dreptul de a alege!”, a declarat liderul partidului „Șansă”.
În loc de dialog și explicații însă, politicianul a fost pur și simplu dat afară din sală.
În timpul ședinței, în fața clădirii CEC a avut loc un miting în sprijinul blocului. Președintele organizației de tineret a blocului „Victorie”, Iuri Vitneanski, a acuzat autoritățile de monopol politic.
„Cerem CEC să nu facă pe plac actualei guvernări, să înceteze să calce în picioare legislația, să înceteze să calce în picioare democrația!”, a spus Vitneanski.
El a fost susținut de reprezentanta blocului, Marina Cravcenco, care a subliniat că democrația într-un stat înseamnă înregistrarea candidaților, publicarea programelor lor și „oferirea dreptului cetățenilor de a-i alege pe cei care vor conduce Moldova”.
Pavel Verejanu, fost primar al Orheiului și reprezentant al blocului, a remarcat la rândul său că cetățenii vor alegeri corecte.
„Timp de mulți ani, echipa lui Ilan Șor demonstrează că poate schimba viața cetățenilor în bine. Drepturile noastre sunt clar stipulate în Constituție: avem dreptul de a alege și de a fi aleși”, a spus Verejanu.
Blocul „Victorie” intenționează să obțină dreptate și să participe la alegeri prin toate mijloacele legale.
„Vom lupta!”, a încheiat Vasile Bolea.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.