Acasă Economic Banca Mondială: Economia R. Moldova a început să-şi revină în 2021

Banca Mondială: Economia R. Moldova a început să-şi revină în 2021

0

Banca Mondială a publicat ediția de primăvara a Perspectivelor Economice pentru Republica Moldova, care arată că „economia a câștigat un oarecare avânt pe fondul relaxării restricțiilor COVID-19”.

„Afectată de pandemie și de seceta severă, economia s-a contractat în anul 2020, PIB-ul înregistrând o scădere de 7,0 procente. Factorii principali ce au determinat acest declin al PIB au fost consumul populației, care la fel a scăzut cu 7 la sută, urmat de investiții și de stocuri”, se menționează în document, transmite SafeNews.md cu referire la moldpres.md.

„Pe partea de ofertă, măsurile de carantină au dus la o stopare a comerțului și a producției industriale, iar seceta severă a afectat agricultura. Nivelul de ocupare a atins minimul ultimilor 5 ani. În anul 2021, economia a început treptat să își revină, însă majoritatea indicatorilor pe termen scurt se mențin încă în zona negativă”, mai indică documentul.

De asemenea, raportul Băncii Mondiale menționează că politica monetară expansionistă se menține, iar comprimarea masivă a importurilor, coroborată cu remiterile relativ stabile, au condus la o îmbunătățire a deficitului de cont curent.  

„Totodată, situația fiscală se menține dificilă. Față de nivelul pre-COVID-19, veniturile fiscale au crescut cu aproximativ 0,3 pp din PIB, în timp ce cheltuielile au crescut cu 4,1 pp. Prin urmare, deficitul fiscal a atins un maxim al ultimilor zece ani, de 5,1 procente (inclusiv o creștere de 1 pp a soldurilor) din PIB în 2020. Cheltuielile din domeniul sănătății (+64 procente) și plățile sociale (+6,2 procente) continuă să crească. Datoria publică și cea garantată a crescut cu 8 pp, ajungând la 35,2 procente din PIB în 2020”, conform documentului Băncii.

Referindu-se nemijlocit la perspectivele țării noastre, experții Băncii Mondiale susțin că incertitudinile ce planează în jurul evoluției pandemiei și a evoluțiilor politice vor menține economia sub potențial. „Se estimează o revenire a PIB-ului la 3,8 procente în 2021, presupunând condiții mai favorabile, inclusiv datorită campaniei de vaccinare. Estimăm că economia va căpăta avânt, fiind susținută de redresarea veniturilor disponibile, în parte datorită remiterilor, impulsului fiscal pozitiv (creșterea salariilor și transferurilor) și politicii monetare adaptate”, arată Banca Mondială.

De asemenea, după o contractare severă, nemaiîntâlnită după recesiunea globală din 2009, Moldova va înregistra o redresare modestă. Se anticipează o menținere a creșterii economice în 2022 la nivelul din 2021, cu o atingere lentă a potențialului în 2023. Toate sectoarele vor înregistra o redresare pe măsură ce încrederea consumatorilor și a investitorilor va crește pe fundalul unor condiții externe mai favorabile și a politicilor monetare și fiscale expansioniste. Se anticipează că deficitul de cont curent se va deteriora în 2021, pe măsură ce exportul de produse alimentare va fi mai mic.

Pe termen mediu, Banca Mondială anticipează ca deficitele fiscale să rămână mai mari decât nivelele istorice. „Pe viitor, considerăm că poziția fiscală va fi problematică, deoarece întreprinderile sunt într-o situație dificilă, iar gospodăriile suferă de condiții nefavorabile pe piața muncii. Drept rezultat, este de așteptat ca datoria publică să crească constant, rămânând, totuși, relativ scăzută conform standardelor internaționale”, potrivit Băncii.

„Perspectivele sunt marcate de riscuri negative substanțiale, iar fragila redresarea depinde și de succesul campaniei de vaccinare. Riscurile interne sunt relaționate cu instabilitatea politică, slăbiciunea instituțională și constrângerile de ordin politic în implementarea reformelor sistemului judiciar și a celor structurale. Condițiile economice fragile și nivelele scăzute de productivitate sunt exacerbate de amprenta extinsă a statului în economie, de spațiul fiscal care se contractă, de intermedierea financiară scăzută și de provocările de guvernanță. 

Avansarea reformelor structurale pe termen lung, pe fundalul măsurilor de recuperare economică și al frământărilor politice, este de o importanță primordială. Capacitatea de a reduce impactul crizei și a sprijini redresarea economică va depinde în mod esențial de finanțarea externă, în mod special de negocierea reușită a unui nou program al Fondului Monetar Internaţional”, concluzionează raportul Băncii Mondiale.

„Pe viitor, Republica Moldova va trebui să gestioneze inegalitatea de șanse și să accelereze crearea de locuri de muncă în sectorul privat. În sfârșit, așa cum a arătat episodul de secetă severă din anul 2020, economia este foarte vulnerabilă la episoadele de vreme extremă”, conchide ediția de primăvară a Perspectivelor Economice pentru țara noastră, elaborată de Banca Mondială.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.