Judecători din rândul avocaților și procurorilor, demers în interesul legii în loc de recurs, inversarea soluțiilor precedente, mai puțini judecători, îngustarea temeiurilor de recurs, transferarea în funcții inferioare, lipsa colegiilor specializate.
Acestea sunt câteva dintre ideile autorităților cu privire la reformarea instanței supreme până în 1 martie 2023, cuprinse în Conceptul proiectului de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Documentul a fost publicat de Ministerul Justiției, transmite SafeNews.md cu referire la Bizlaw.md.
Potrivit Conceptului, reforma CSJ implică atât adoptarea unei legi noi cu privire la CSJ, cât și efectuarea modificărilor în codurile de procedură și un șir de alte legi. Pentru a evita apariția posibilelor tergiversări ale procesului de adoptare a tuturor actelor normative necesare a fi promovate, se propune includerea acestora într-un singur proiect de lege, care va conține:
– prevederi referitoare la statutul, competențele, componența, organizarea și structura CSJ;
– prevederi referitoare la modul de evaluare extraordinară a actualilor judecători ai CSJ și a viitorilor candidați la funcțiile vacante din CSJ de după reorganizare;
– prevederi referitoare la modificarea unor acte normative (coduri și legi).
Concomitent cu adoptarea Legii, va fi modificată și procedura de examinare a cauzelor de către CSJ. Vor fi îngustate temeiurile de recurs și debirocratizată procedura de examinare a dosarelor, se menționează în Concept.
Competențele CSJ
Autorii propun următoarele competențe pentru Curtea Supremă de Justiție:
– asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației de către instanțele judecătorești;
– examinarea în calitate de primă instanță a categoriilor de cauze stabilite de lege;
– examinarea în calitate de instanță de recurs a cauzelor cu cea mai mare importanță socială și juridică, precum și asupra celor care relevă încălcări deosebit de grave ale legii și ale drepturilor omului;
– sesizarea Curții Constituționale pentru a se pronunța asupra constituționalității actelor juridice.
Unul dintre obiectivele viitorului proiect constă în transformarea CSJ în autoritatea principală care se va concentra pe asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul de justiție. În vederea asigurării interpretării și aplicării uniforme a legii, CSJ va putea întreprinde un șir de măsuri stabilite în lege, lista cărora nu va fi exhaustivă:
– va publica generalizările practicii judiciare (fapt care rareori se întâmplă în prezent);
– va elabora și publica ghiduri cu privire la aplicarea legislației procedurale (similar CtEDO) și sancțiunilor penale (similar României și altor țări);
– la solicitarea instanțelor judecătorești va emite avize consultative (similar Curții Europene de Justiție și CtEDO);
– va putea emite hotărâri obligatorii pe marginea demersului în interesul legii.
În calitate de instanță de recurs, CSJ ar urma să-și concentreze eforturile asupra cauzelor de cea mai mare importanță socială și juridică. Astfel, codurile de procedură vor fi modificate pentru a îngusta temeiurile de recurs.
De asemenea, va fi creat temeiul pentru respingerea recursurilor care tehnic se încadrează în temeiurile de recurs, însă nu prezintă o importanță juridică sau socială suficientă. Potrivit autorilor, această schimbare va permite CSJ să se concentreze pe examinarea în fond a unui număr limitat de cauze – de circa cinci ori mai puțin decât în prezent.
Autorii mai propun ca instanța să-și păstreze competența de a examina cauze care relevă încălcări deosebit de grave ale legii și ale drepturilor omului.
Codurile de procedură pot fi modificate pentru a permite examinarea probatoriului în situațiile în care hotărârile contestate cu recurs sunt arbitrare sau bazate pe o apreciere vădit nerezonabilă a probelor. În acest caz, autorii propun organizarea de către CSJ a unei ședințe publice, cu posibilitatea de a inversa soluțiile precedente.
Se propune ca CSJ să sesizeze în mod obligatoriu inspecția judecătorilor, dacă va admite recursul din acest temei. Această procedură este propusă ca răspuns la multe soluții greu de explicat ale judecătorilor din Judecătorii și Curțile de Apel, se menționează în Concept.
În calitate de primă instanță, CSJ va examina categoriile de cauze stabilite de lege. Codul administrativ va fi modificat, acordând competența CSJ de a examina legalitatea hotărârilor Parlamentului, Guvernului și decretele președintelui care nu sunt susceptibile de contestare la Curtea Constituțională.
De asemenea, CSJ va examina în calitate de primă instanță contestațiile împotriva hotărârilor CSM și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
Aceste litigii se propun a fi examinate de un complet format din cinci judecători ai CSJ, iar hotărârea acestora va fi irevocabilă. Această procedură trebuie introdusă având în vedere importanța relațiilor sociale decise prin aceste acte, precum și necesitatea unei soluții rapide pe marginea lor, susțin autorii. CSJ va putea să continue adoptarea hotărârilor Plenului CSJ dacă va considera necesar.
Se mai propune de asemenea reglementarea detaliată în legea CSJ a demersului în interesul legii, care va putea fi depus atât în procedurile penale, cât și în cele civile și administrative.
Pentru a exclude contradicțiile și având în vedere natura demersului în interesul legii, care nu vizează și nu poate produce efect asupra părților în procesele vizate, recursul în interesul legii va fi exclus din Codul de procedură penală.
Demersul în interesul legii va fi depus și examinat în temeiul Legii cu privire la CSJ. Detaliile cu privire la procedura de examinare a demersului în interesul legii vor fi menționate în Regulamentul CSJ.
Potrivit Ministerului Justiției, reforma CSJ este necesară în contextul modificărilor constituționale care au intrat în vigoare la 1 aprilie 2022, prin care a fost exclusă cerința pentru judecătorii CSJ de a fi judecători de carieră.
De asemenea, reforma CSJ este necesară în contextul intenției de evaluare externă a sistemului judecătoresc, în care CSJ va avea rolul de a verifica legalitatea deciziilor cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.