La 8 aprilie 2025, în ședință ordinară, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat rapoartele privind rezultatele controalelor inopinate desfășurare asupra procedurilor de eliberare a avizelor de racordare la rețelele electrice pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile. Verificările au vizat activitatea a trei operatori – Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A., S.A. „Red-Nord” și Î.S. „Moldelectrica” – în perioada anilor 2023–2024 (10 luni).
Acțiunile de control au fost inițiate ca urmare a sesizărilor parvenite de la Serviciul de Informații și Securitate și au scos la iveală multiple nereguli în aplicarea procedurilor legale.
Emiterea avizelor fără drept legal asupra terenurilor – Au fost eliberate avize pentru centrale electrice în lipsa documentelor legale care să confirme dreptul de folosință sau proprietate asupra terenurilor. În unele cazuri, s-au acceptat contracte de arendă neverificate sau neînregistrate conform legii.
Suprafețe insuficiente și documente neconforme – Mai mulți dezvoltatori nu dețineau terenuri suficiente pentru montarea capacităților declarate, iar în unele cazuri, s-au anexat doar scrisori de intenție, fără documente legale.
Prelungiri nejustificate ale avizelor – Au fost identificate situații în care operatorii au prelungit valabilitatea unor avize fără ca titularii să fi respectat condițiile stabilite de regulament, inclusiv fără prezentarea proiectelor de racordare.
Încălcarea principiului „primul venit, primul servit” – Unele cereri au fost acceptate preferențial, ignorând listele de așteptare și prioritățile cronologice stabilite prin reglementări.
Modificări nejustificate ale titularilor de avize – Au fost constatate cazuri în care drepturile de racordare au fost transferate, contrar procedurii, către alte persoane juridice, sub forma unor modificări indirecte sau schimbări de asociați.
Toți cei trei operatori verificați au fost obligați să: corecteze procedurile de verificare a documentelor privind terenurile și respectarea cerințelor legale, elimine orice tratament preferențial, aplicând principiul transparenței și echității,
Toți cei trei operatori verificați au fost obligați să: corecteze procedurile de verificare a documentelor privind terenurile și respectarea cerințelor legale, elimine orice tratament preferențial, aplicând principiul transparenței și echității, să nformeze ANRE, în termen de 3 luni, despre măsurile corective implementate.
Fiecare operator a primit și măsuri aparte specifice stabilite prin hotărârile ANRE.
În contextul proiectului nou al Legii cu privire la energia electrică care prevede un cadru inovator privind garantarea accesului la rețea a potențialilor utilizatori de sistem, subsecvent, ANRE va iniția modificarea cadrului normativ secundar aplicabil racordării centralelor electrice, instalațiilor de utilizarea precum și a instalațiilor de stocare la rețelele operatorilor de sistem.
Rezultatele controalelor, împreună cu hotărârile adoptate, vor fi transmise Serviciului de Informații și Securitate și organelor Procuraturii pentru investigații suplimentare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.