Guvernul a dat miercuri un aviz negativ asupra proiectului de lege privind neutralitatea permanentă, propus de Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BCS).
Cabinetul şi-a argumentat decizia prin faptul că proiectul conţine numeroase neajunsuri şi neconcordanţe, care pot afecta principiile constituţionale ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, limitează posibilităţile de modernizare şi reforme în domeniul securităţii şi apărării statului, precum şi creează premise pentru izolarea internaţională a Republicii Moldova.
În avizul adoptat se notează, în special, că „proiectul de lege exclude posibilitatea cooperării cu orice bloc militar”. Iar acest lucru poate afecta o serie de reforme care sunt implementate în Moldova în cadrul parteneriatului cu NATO. Proiectul limitează, de asemenea, capacitatea Moldovei de a participa la misiunile de menţinere a păcii.
De asemenea, în una dintre prevederile proiectului, unul dintre principiile neutralităţii indică „neutilizarea forţei”, iar în altul se menţionează că „protecţia teritoriului este una dintre obligaţiile de bază ale statului” şi, astfel, există o discrepanţă.
În avizul guvernului se mai reţine că proiectul intră în conflict cu multe prevederi ale deciziei Curţii constituţionale din 2 mai 2017 privind interpretarea principiului neutralităţii. De exemplu, în decizia Curţii constituţionale se precizează că „dreptul la neutralitate nu prevede măsuri suplimentare, restrictive în politica externă şi nu determină poziţia unui stat neutru în timp de pace”.
Proiectul de lege „cu privire la neutralitatea permanentă” a fost înaintat parlamentului de către Blocul comuniştilor şi socialiştilor, de opoziţie, la sfârşitul lunii martie.
Partidul „Acţiune şi solidaritate”, aflat la guvernare, şi preşedintele Maia Sandu s-au opus adoptării proiectului de lege.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.