Naţiunile sfâşiate de lupte interne sunt cele care în general pierd, a avertizat miercuri şeful Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Kirillo Budanov, pe fondul unei noi legi care ameninţă independenţa instituţiilor anticorupţie din Ucraina, relatează The Kyiv Independent.
„Istoria Ucrainei ne-a învăţat – o naţiune pierde dacă este sfâşiată de contradicţii interne”, a declarat Budanov într-o postare pe Telegram.
Parlamentul ucrainean (Verhovna Rada/Rada Supremă) a aprobat marţi amendamente care acordă procurorului general noi puteri în ceea ce priveşte cazurile instrumentate de Procuratura specializată anticorupţie (SAPO) şi anchetele instrumentate de Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU).
Mai târziu în aceeaşi zi, preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat legea, care suprimă efectiv independenţa celor două instituţii anticorupţie cheie din Ucraina, susţin parlamentarii opoziţiei şi observatori independenţi.
„Avem o problemă comună, un singur inamic. Prin urmare, contradicţiile interne ar trebui să fie rezolvate prin dialog deschis pentru a atinge un singur obiectiv comun – apărarea ţării noastre. Sunt încrezător că Ucraina va fi salvată de o armată şi instituţii puternice”, a declarat Budanov, într-un context dificil pentru Ucraina atât pe front, cât şi în planul politicii interne.
Noua lege permite procurorului general să emită instrucţiuni obligatorii pentru NABU, să repartizeze cazurile în afara agenţiei şi să delege autoritatea SAPO altor procurori. Criticii spun că modificările elimină garanţiile care protejează ambele organisme de interferenţa politică.
Printre alte noi competenţe, procurorul general ar putea, de asemenea, să închidă anchetele NABU la cererea apărării.
În pofida legii marţiale, sute de protestatari s-au adunat în marile oraşe din ţară, inclusiv Kiev, Lviv, Dnipro şi Odesa, pentru a-i cere lui Zelenski să nu promulge controversata lege.
Legea a fost publicată în ziarul Golos Ukrainî şi a intrat în vigoare miercuri, în timp ce criticii îl acuză pe Zelenski că a uitat că a câştigat alegerile prezidenţiale din 2019 promiţând să combată corupţia.
Votul de marţi din Radă a fost precedat de o serie de raiduri ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la cele două instituţii-cheie anticorupţie, unde ar fi fost detectate cazuri de colaborare a unor angajaţi cu Rusia, cu care Ucraina este în război. Unele media ucrainene au scris că SBU nu dispunea de o hotărâre judecătorească, obligatorie, pentru aşa-numitele sale „inspecţii” de verificare a modului în care este protejat secretul de stat şi a suspiciunilor de posibil „colaboraţionism” cu Moscova.
Gazeta.ua subliniază într-un editorial că nu „influenţa rusă” în cele două instituţii au deranjat administraţia prezidenţială de la Kiev, ci faptul că NABU şi SAP au început să ancheteze implicarea unor influenţi responsabili din anturajul lui Zelenski în cazuri de corupţie.
„Unii numesc ceea ce se întâmplă în organismele anticorupţie din Ucraina o epurare a elementelor ruseşti, în timp ce alţii o încercare de a aduce aceste organisme sub un control strict din partea biroului preşedintelui ucrainean. Dar cert este că toate acestea se întâmplă pe fundalul unui război brutal în desfăşurare. În noaptea de 21 iulie, Kievul a fost din nou supus unui atac masiv cu rachete şi drone. Iar în Ucraina a apărut un nou guvern, condus de Iulia Sviridenko, care s-a preocupat imediat de protejarea afacerilor de presiunea excesivă din partea autorităţilor de reglementare”, scrie jurnalistul ucrainean Oleksandr Kramarenko.
Marţi seara, Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu şefii NABU şi SAP şi, imediat după reuniunea cu aceştia, s-a adresat naţiunii cu concluziile sale. Zelenski a promis că agenţiile anticorupţie vor continua să lucreze şi o vor face eficient, iar influenţa Rusiei va fi eliminată, dar nu a spus niciun cuvânt despre manifestaţiile din ţară împotriva legii pe care tocmai o promulgase, conform Zerkako nedeli.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.