Procesul intentat Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan se apropie de final. La Judecătoria Buiucani s-au încheiat pledoariile finale, iar cele două au rostit ultimul cuvânt în fața instanței. Verdictul este așteptat pe 5 august. Ședința de judecată, care a durat aproximativ șase ore, a fost însoțită de o amplă acțiune de susținere organizată în fața instanței, unde cetățenii și simpatizanții și-au exprimat solidaritatea față de bașcanul Găgăuziei și reprezentanta blocului „Victorie”. Blocul „Victorie” a furnizat un comunicat de presă prin intermediul căruia califică dosarul drept unul politic și cere ca procesul să fie tratat cu imparțialitate, iar justiția să nu devină instrument de presiune asupra aleșilor incomozi.
Potrivit comunicatului de presă, Evghenia Guțul a subliniat că nu a încălcat niciodată legea – nici Codul penal, nici cel administrativ.
Să mă acuzi de crimă este o nedreptate, nu există nicio probă. Cer anularea dosarului penal. Sunt mamă a doi copii minori – fiul mai mare va împlini în curând 16 ani, cel mic are 3 ani. Să se ceară 9 ani de închisoare pentru mine este inuman și ilegal!”, a declarat Guțul.
Svetlana Popan a adăugat că a acționat în conformitate cu legea și speră la o hotărâre corectă.
„Nu sunt vinovată. Mi-am îndeplinit atribuțiile la locul de muncă. Am părinți în vârstă. Rog să susțineți solicitările avocaților”, a spus Svetlana Popan.
Avocații au semnalat din nou numeroasele încălcări din timpul urmăririi penale și al procesului de judecată, subliniind lipsa oricăror probe care să demonstreze vina inculpatelor. Potrivit avocatului Sergiu Moraru, acuzarea acționează concertat cu instanța, coordonându-și acțiunile.
„Dacă e să participi la toate ședințele și să urmărești procesul judiciar, poți să înțelegi clar că nu există niciun temei pentru a o acuza pe Evghenia Guțul. Acest lucru reiese din materialele dosarului”, susține Moraru.
În timpul ședinței, el a citit declarațiile unui martor al acuzării, care a recunoscut că le cunoaște pe Guțul și Popan doar din mass-media și că nu s-a întâlnit niciodată cu ele personal.
Avocatul lui Popan, Constantin Bria, a amintit că în instanță au fost folosite drept „depoziții de martor” declarațiile unei persoane care inițial figura în dosar ca învinuit, iar apoi a primit brusc calitatea de martor. Acest lucru este interzis de legislația Curții Europene a Drepturilor Omului.
„La Curtea Constituțională din Moldova se află în examinare o sesizare pe acest subiect. Dar argumentele noastre au fost respinse, iar instanța continuă să examineze acele mărturii”, a declarat Bria.
Pe lângă încălcările procedurale, cazul este însoțit și de presiuni morale. Mama Evgheniei Guțul – Anna Buiuclî – nu a fost lăsată să intre în sala de ședință. Ea a declarat că nu a mai văzut niciodată un asemenea abuz ca în acest dosar.
„Fiica mea nu a făcut nimic rău! Ea mereu a fost cu fața spre oameni și alături de oameni! Dumnezeu să le dea judecătorilor înțelepciune! Violatori și ucigași sunt eliberați, iar pe ea vor s-o înlăture pentru că le stă ca un os în gât”, a spus Buiuclî.
Soțul Bașcanului, Artiom Guțul, a povestit despre un incident petrecut în ajunul ședinței.
„Noaptea, pe scara blocului nostru se aflau în permanență persoane necunoscute în civil. La intrare veneau autobuze. Am chemat poliția, dar nu au întreprins nimic. În cele din urmă, mamei Evgheniei i s-a făcut rău. Autoritățile vor să pedepsească întreaga familie? O femeie în vârstă, copiii mici?”, și-a exprimat nedumerirea Guțul.
Fiecare ședință din procesul intentat împotriva politicienilor din opoziție, care durează de luni de zile, este însoțită de acțiuni de susținere. Și la ultima ședință, în fața instanței s-au adunat susținători ai Bașcanului Găgăuziei și reprezentanți ai blocului „Victorie”. „Cerem o justiție dreaptă!”, „Libertate!” – au scandat cei prezenți.
Președintele grupului parlamentar „Victorie”, Vasile Bolea, a declarat că procesul are un caracter politic și că se exercită presiuni asupra sistemului judiciar.
„Acest dosar este îndreptat împotriva locuitorilor Găgăuziei, care și-au exprimat dezacordul față de puterea centrală. Anul trecut, la referendumul european, 97% dintre locuitorii autonomiei au votat împotriva modificării Constituției, iar 95–97% au votat împotriva Maiei Sandu.
Astăzi, autoritățile încearcă să se răzbune pe ei”, consideră Bolea.
Deputatul din partea grupului „Victorie” Vadim Fotescu este convins că, în cazul în care instanța le va condamna pe Evghenia și Svetlana, acest lucru va transmite un semnal că următoarea sentință ar putea viza orice cetățean al țării.
„Procurorii cer 9 ani pentru Evghenia și 8 pentru Svetlana – o pedeapsă pe care chiar și experții o consideră excesivă și nedreaptă. Pentru crime grave, în țară se dau termene mai mici. Bașcanul Găgăuziei este periculoasă doar pentru regim, pentru că demonstrează că se poate guverna cinstit și în interesul oamenilor”, a spus Fotescu.
Să-și susțină colegele la proces a venit în instanță primarul Orheiului Tatiana Cociu. În cadrul mitingului, ea a declarat că nu se poate reduce la tăcere întreaga opoziție și întregul popor.
„În patru ani, nu au făcut nimic altceva decât să majoreze tarifele și să persecute opoziția. Dar organizează un nou summit, la care au invitat lideri europeni pentru două ore de evenimente, după care urmează din nou un banchet la Cricova. Iată toată activitatea Maiei Sandu și a partidului PAS: ambuteiaje, spectacole și degustări de vin”, a remarcat Cociu.
Liderul mișcării de tineret a blocului „Victorie”, Iuri Vitneanski, este convins că puterea exercită presiuni și asupra judecătorilor pentru a obține o sentință de condamnare.
„Judecătorilor li s-a trasat o sarcină clară – să lase Găgăuzia fără Bașcan și opoziția fără unul dintre cei mai importanți lideri de opinie publică. De aceea nu mai există încredere într-o justiție sănătoasă și echitabilă. Totuși, suntem aici pentru a le spune judecătorilor că decizia trebuie să se bazeze pe litera legii, nu pe indicații venite de la președinție”, a spus Vitneanski
Activista civică Diana Karpinski a îndemnat, la rândul ei, opoziția să rămână unită. „Nu putem sta deoparte și să credem că dacă astăzi nu sunteți vizați nici voi, nici partidul vostru, așa va fi mereu. Mâine poate fi rândul fiecăruia. A venit timpul să uităm de „ai noștri” și „ai voștri” și să înțelegem că avem o singură țară și un singur popor”, a declarat Karpinski.
Activista civică Diana Carpinschi a îndemnat, la rândul ei, opoziția să rămână unită.
„Nu poți sta deoparte și crede că, dacă astăzi nu sunteți vizați nici voi, nici partidul vostru, așa va fi mereu. Mâine poate veni rândul fiecăruia. A venit timpul să uităm de „ai noștri” și „ai voștri” și să înțelegem că avem o singură țară și un singur popor”, a declarat Carpinschi.
La ieșirea din sala de judecată, susținătorii le-au întâmpinat pe politicienele acuzate cu piesa „Katiușa”, devenită simbol muzical al rezistenței opoziției. Evghenia Guțul și Svetlana Popan sunt deja numite simboluri ale luptei împotriva regimului.









! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.