Guvernul va asigura protecția socială a asistenților personali din Chișinău, demiși de Primărie la începutul acestui an și reangajați ulterior de Ministerul Muncii.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, contractele de muncă ale asistenților sociali, care expiră la sfârșitul acestui an, vor fi prelungite și în 2025, scrie moldova1.md.
„Avem un angajament ferm ca toți asistenții personali și persoanele de care au grijă să beneficieze de contracte și în 2025. Ne referim la asistenții personali demiși și la cei cărora li s-a redus salariul în mod abuziv. Vom identifica resursele necesare pentru a continua acest lucru și în 2025”, a declarat Buzu.
Oficialul și-a exprimat speranța că Primăria Chișinău va „reveni la normalitate” și va investi în dezvoltarea serviciului social.
„Sper foarte mult că Primăria va prioritiza dezvoltarea acestui serviciu, iar noi vom asigura un contract de muncă și protecția necesară pentru persoanele deja demise. Acesta este angajamentul nostru”, a adăugat ministrul.
Întrebat ce se va întâmpla dacă și UTA Găgăuzia va refuza să finanțeze serviciile sociale din regiune, la fel cum a făcut-o municipalitatea la începutul acestui an, Alexei Buzu a asigurat că Guvernul va interveni de fiecare dată când legislația va fi încălcată sau se vor constata abuzuri din partea responsabililor.
„Toți trebuie să înțeleagă că pentru acțiuni abuzive și încălcări ale legislației și drepturilor omului vor exista consecințele de rigoare”, a subliniat ministrul.
De menționat că sute de asistenți personali din Chișinău, în special de vârstă pensionară, au fost concediați, iar celor care au rămas li s-au tăiat lefurile în jumătate după ce Primăria a anunțat că nu mai are bani ca să îi plătească și nu va angaja noi asistenți personali care au depus cereri.
Municipalitatea a acuzat puterea centrală că nu a inclus Chișinăul în reforma asistenței sociale „RESTART”, prin care, de la 1 ianuarie 2024, serviciul „Asistența personală” este finanțat de la bugetul de stat, iar asistenții personali trec în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Autoritățile centrale au invocat, la rândul lor, că municipiul Chișinău și autonomia găgăuză, care de asemenea nu a fost inclusă în program, au suficiente posibilități să plătească salariile asistenților personali din propriile venituri, dar și din transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.
În aprilie curent, Guvernul a votat un proiect conform căruia asistenții personali demiși de municipalitate au fost angajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.