În acest sens, o sursă a spus că îngrijorarea SUA privind faptul că tehnologia sa sensibilă ar putea ajunge în mâinile este probabil un motiv pentru care Ucraina nu a primit sistemul Link 16. Cât despre rachetele lansate din aer JASSM, acestea ar fi utile ucrainenilor în măsura în care dacă ating un anumit nivel de superioritate aeriană, a adăugat sursa.
Ucraina încearcă să convingă SUA să ridice restricțiilor privind armele cu rază lungă de acțiune
La aproape trei ani de la izbucnirea războiului, ucrainenii continuă să pledeze pe lângă SUA să-i furnizeze armament mai avansat și să ridice restricțiile privind utilizarea sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune.
În cadrul vizitei în SUA, luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat o listă detaliată a țintelor pe teritoriul Rusiei ce ar putea fi lovite cu rachetele de fabricație ATACMS, potrivit unor surse familiare cu întrevederea dintre ei.
Lista este o componentă cheie a „planului de victorie” al lui Zelenski pentru câștigarea războiului. Biden nu a respins în totalitate cererea, au spus sursele, însă nu și-a luat niciun angajament.
Oficialii americani spun că SUA oferă Ucrainei tot ceea ce armata americană evaluează că are nevoie Kievul în acest moment a lupta. Oficialii susțin, de asemenea, că oferta limitată a SUA de sisteme ATACMS cu rază lungă de acțiune ar fi mai degrabă de folos împotriva țintelor din Crimeea.
Ucrainenii au lansat deja atacuri de succes în adâncimea Rusiei cu ajutorul propriilor drone cu rază lungă de acțiune, care au deteriorat baza industrială de apărare a Rusiei, notează oficialii americani.
Oficialii americani au mai spus că Rusia și-a mutat, oricum, unele dintre cele mai valoroase ținte ale sale în afara razei de acțiune a ATACMS. Ucrainenii au susținut, totuși, că există nenumărate alte obiective rusești ce pot vizate, între care baze militare și facilități de producție și logistică, care ar constitui ținte strategice.
Pe de altă parte, criticii argumentează că planul administrației pentru victoria în Ucraina rămâne neclar. Potrivit unei surse care a citit raportul, strategia secretă transmisă Congresului definea victoria doar în termeni vagi de suveranitate și autodeterminare ucraineană. Într-o altă anexă clasificată, a sugerat criterii prin care ar putea evaluat succesul, precum teritorii revendicate, dar nu și puncte de referință.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.