Acasă Social ARM: Moldova și-a suplinit stocurile de cărbune și păcură în proporție de...

ARM: Moldova și-a suplinit stocurile de cărbune și păcură în proporție de 100%

0

În contextul riscurilor legate de securitatea aprovizionării cu resurse energetice, dar și al situației regionale, țara noastră și-a suplinit rezervele materiale de stat cu stocuri de cărbune în proporție de o sută de procente, dar și cu utilaje, cum ar fi sobe, tunuri de aer și generatoare electrice de diferite capacități. Acestea reprezintă stocuri strategice care pot fi folosite în situații de urgență sau excepționale.

Chiar dacă informațiile privind bunurile materiale din rezervele de stat sunt atribuite la secret de stat, Agenția Rezerve Materiale a permis echipei de filmare Moldova 1 să meargă la câteva depozite unde sunt stocate bunurile. Primul a fost cel unde este păstrat cărbunele. Jurnaliștii au fost ghidați în aceste vizite chiar de către directorul Agenției, Marin Lisî.

E de menționat că informațiile exacte despre stocuri și locații rămân confidențiale și sunt accesibile doar autorităților.

„Ne aflăm într-unul din locurile de stocare a cărbunelui, care vine să implementeze planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada de încălzire și planul anticriză. Este un cărbune de marca AS, este de o calitate foarte bună, după cum vedeți. Aici avem cărbune de marca AM, la fel de o calitate superioară. Diferența este la capacitatea de aprindere și ardere”, menționează directorul Agenției Rezerve Materiale, Marin Lisî.

Potrivit șefului de la Rezerve Materiale, stocurile de cărbune sunt suplimentate periodic. În rezerve este stocată și cantitatea necesară de păcură.

„În prezent, rezervele de cărbune sunt asigurate în proporție de 100 de procente, rezervele de păcură, care la fel sunt păstrate în rezerva de stat, sunt 100 de procente din capacitatea de stocare. Permanent sunt efectuate verificări la operatorii economici referitor la calitatea și cantitatea produselor care sunt stocate”, a adăugat Marin Lisî.

Rezervele sunt organizate astfel încât să poată fi mobilizate rapid în cazul unei crize. Transportul lor este coordonat cu autoritățile în funcție de necesități. 

În al doilea depozit gestionat de Agenția Rezerve Materiale, sunt păstrate utilaje, cum ar fi sobele mobile de fontă, tunurile de aer cald electrice și diesel, dar și generatoarele electrice de diverse capacități.

Agenția mai dispune de generatoare pe bază de motorină cu turnuri de iluminare. Acestea pot fi tractate în orice colț al țării.

Aceste generatoare pot fi folosite inclusiv în cazul calamităților naturale, atunci când infrastructura electrică este avariată, dar și în adăposturile temporare, unde este necesar de iluminat pentru siguranța persoanelor și pentru coordonarea activităților de ajutor. 

Deciziile de eliberare a bunurilor sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale sau de către premierul țării în caz de situații excepționale sau situații periculoase care necesită intervenția statului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.