Apple ar putea cheltui cu 900 de milioane de dolari mai mult în acest trimestru, ca urmare a aplicării tarifelor suplimentare de către administrația SUA. Anunțul a fost făcut de către directorul general al companiei, Tim Cook.
Tim Cook a menționat că gigantul tehnologic își mută producția de iPhone-uri vândute în SUA din China în India.
„Presupunând că ratele tarifare globale actuale, politicile și aplicațiile nu se modifică pentru restul trimestrului și că nu se adaugă tarife noi, estimăm că impactul va crește costurile cu 900 de milioane de dolari”, a declarat directorul Apple la o conferință privind rezultatele trimestriale.
Aproximativ 90% din producția Apple de iPhone, cel mai profitabil produs al său, a rămas în China, în ciuda eforturilor de a crește producția în alte părți, potrivit companiei de servicii financiare Wedbush Securities.
Deși scutirea reciprocă de tarife aplicată smartphone-urilor și altor produse electronice care conțin semiconductori a scăpat iPhone-urile de cele mai dure taxe, produsele fabricate în China se confruntă în continuare cu o taxă minimă de 20%, potrivit lui Tim Cook.
Acțiunile Apple au scăzut cu aproape 4% în tranzacțiile de după bursă în urma anunțului privind rezultatele financiare, reflectând îngrijorările investitorilor cu privire la perspectivele incerte generate de tarife și instabilitatea lanțului de aprovizionare.
„Avem un lanț de aprovizionare complex. Există întotdeauna riscuri în lanțul de aprovizionare”, a menționat Tim Cook. „Ceea ce am învățat acum ceva timp a fost că a avea totul într-un singur loc implică prea multe riscuri”, a adăugat directorul.
Potrivit lui Cook, majoritatea produselor Apple destinate piețelor din afara SUA vor continua să fie fabricate în China. Vietnamul va deveni sursa pentru aproape toate iPad-urile, Mac-urile, ceasurile Apple și AirPod-urile vândute în SUA.
În pofida dificultăților tarifare, Apple a raportat finanțe solide în trimestrul ianuarie-martie. Veniturile au crescut cu 5% în primele trei luni ale anului, ajungând la 95,4 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, depășind așteptările analiștilor. Veniturile pentru iPhone-uri au crescut cu 2%, ajungând la 46,8 miliarde de dolari.
„Pentru trimestrul din martie, am avut un impact limitat din partea tarifelor, deoarece am reușit să ne optimizăm lanțul de aprovizionare și stocurile”, a declarat Cook.
Însă vânzările în regiunea Chinei Mari, inclusiv Hong Kong și Taiwan, au scăzut la 16 miliarde de dolari, o scădere de aproximativ 2% față de anul precedent. Scăderea vine în contextul în care Apple se confruntă cu o concurență tot mai mare din partea producătorilor autohtoni de smartphone-uri din China, a doua cea mai mare piață a sa.
Administrația Trump este nerăbdătoare să determine Apple să aducă producția de iPhone în SUA, o ambiție despre care analiștii au spus că este aproape imposibil de realizat.
Dan Ives, directorul global al departamentului de cercetare tehnologică de la Wedbush Securities, a declarat anterior că prețul unui iPhone s-ar putea tripla, ajungând la aproximativ 3500 de dolari, dacă ar fi fabricat în SUA.
Președintele SUA, Donald Trump, a lăudat de mai multe ori investiția de 500 de miliarde de dolari a Apple, anunțată de gigantul tehnologic în februarie. Cheltuielile, planificate în următorii patru ani, fac parte din efortul companiei de a extinde producția în afara Chinei și de a evita tarifele impuse de Trump.
Însă acest angajament este orientat spre construirea de servere care să sprijine Apple Intelligence, serviciul de inteligență artificială al companiei, și o academie pentru instruirea companiilor cu privire la tehnicile de fabricație, în loc de producția de iPhone.
La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar majorările au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.
Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.