După ce a promulgat rapid un proiect de lege care subordonează procurorului general agențiile anticorupție ale țării, președintele Volodimir Zelenski spune că va prezenta un plan nou pentru combaterea corupției. Reacția sa vine după protestele izbucnite în țară și după criticile dure adresate de aliații europeni la adresa legii, scrie Reuters.
Președintele Ucrainei a promis miercuri un nou plan rapid de combatere a corupției, după ce o lege care limitează independența agențiilor anticorupție a declanșat primele proteste de stradă din timpul războiului cu Rusia și critici din partea aliaților europeni.
Asta nu a părut să mulțumească instituțiile vizate.
După o întâlnire cu Volodimir Zelenski, agențiile anticorupție au cerut restabilirea independenței.
„Sunt necesare măsuri clare și neechivoce la nivelul legii, care să redea garanțiile anulate de parlament”, au declarat Biroul Național Anticorupție din Ucraina și Procuratura Specializată Anticorupție într-o declarație comună publicată pe Telegram, scrie Reuters.
Deputații din opoziție și oficialii europeni au cerut și ei miercuri Kievului să revoce legea, pe care Volodimir Zelenski a promulgat-o în cursul nopții.
Proiectul fusese adoptat în grabă de parlament marți, la o zi după ce serviciile de securitate au arestat doi oficiali anticorupție suspectați de legături cu Rusia.
În discursul său televizat de seară, Zelenski a declarat că agențiile de combatere a corupției – o agenție de investigații cunoscută sub numele de Nabu și un parchet cunoscut sub numele de Sapo – vor continua să funcționeze, „dar fără nicio influență rusă”.
„Totul trebuie curățat”, a spus el.
Miercuri dimineața, el s-a întâlnit cu oficiali, inclusiv cu șefii Nabu și Sapo și a declarat că va dezvălui un nou plan de combatere a corupției în termen de două săptămâni.
„Ascultăm societatea”, a scris el pe Telegram.
„Avem cu toții un dușman comun – ocupanții ruși, iar protecția statului ucrainean necesită o forță suficientă a sistemelor de aplicare a legii și de combatere a corupției și, prin urmare, un sentiment real de justiție”.
Legea i-a determinat pe unii dintre aliații europeni ai Kievului să lanseze cele mai dure critici la adresa guvernului Zelenski de la invazia Rusiei în 2022.
Câteva sute de persoane au ieșit marți seara în stradă la Kiev și în alte orașe mari din Ucraina pentru a protesta, primele demonstrații de acest fel de la începutul războiului.
Criticii legii spun că guvernul pare să încerce să limiteze activitatea agențiilor anticorupție pentru a-și proteja funcționarii vizați de anchete.
După decenii în care Ucraina a fost considerată una dintre cele mai corupte țări din lume, campania anticorupție a fost considerată cea mai importantă condiție pentru ca Kievul să beneficieze de sprijinul european și să înceapă discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Înființarea unei infrastructuri anticorupție a fost prin urmare o etapă cheie în acest proces.
Problema riscă acum să antagonizeze cei mai loiali aliați ai Kievului într-un moment deosebit de riscant, când Zelenski încearcă să îmbunătățească relațiile cu Washingtonul și cu președintele Donald Trump.
Oficialii europeni nu au ezitat spă critice rapid Kievul.
„Instituțiile anticorupție din Ucraina sunt vitale pentru procesul de reformă al țării. Restricționarea acestora ar fi un regres semnificativ”, a declarat ministrul olandez de externe Caspar Veldkamp într-o postare pe X.
Benjamin Haddad, ministrul francez al Afacerilor Europene, a declarat că nu este prea târziu ca Ucraina să revoce decizia.
Ministrul german de Externe Johann Wadephul a vorbit cu omologul său ucrainean, potrivit Bild, și a avertizat apoi că Kievul își riscă drumul european prin atacul la adresa agențiilor anticorupție.
Iaroslav Jelezniak, din partidul de opoziție ucrainean Holos, a declarat că el și alți câțiva parlamentari vor propune un proiect de lege „pentru a revoca această mare rușine care a fost adoptată și semnată” și vor contesta legea la Curtea Constituțională.
Legea a fost adoptată la o zi după ce agenția de securitate internă SBU din Kiev a arestat un oficial Nabu suspectat de spionaj în favoarea Moscovei și un altul suspectat de legături comerciale ilegale cu Rusia.
De asemenea, forțele de securitate au făcut percheziții și au arestat mai mulți angajați ai agenției pe alte motive, inclusiv accidente de circulație.
Nabu a precizat că, chiar dacă infiltrarea rusă era o problemă, represiunea a mers prea departe, făcând imposibilă îndeplinirea misiunii sale.
Corupția este menționată în mod constant de investitori și de publicul larg ca una dintre provocările cheie cu care se confruntă Ucraina.
Combaterea acesteia este o condiție atașată ajutorului financiar occidental în valoare de miliarde.
Analiștii politici ucraineni au declarat de asemenea că legislația riscă să submineze încrederea societății în Zelenski, într-o etapă critică a războiului împotriva Rusiei.
Aspirația publicului către un viitor european este vitală pentru susținerea efortului de război, a declarat Valerii Pekar, un analist din Kiev, citat de Reuters.
„Numai democrația și alegerea europeană ne oferă șansa de a câștiga”, a scris el pe Facebook.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.