În legătură cu ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere și pentru evitarea unor speculații sau interpretări nefundamentate, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu câteva precizări. Drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
Astfel, conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.
ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.
În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.
Totodată, ANRE analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională.
O analiză de sinteză a pieței produselor petroliere din Republica Moldovase anexează.
Urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial,care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.
În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor.
În legătură cu acest subiect PAS a cerut ca toți directorii de la ANRE și Consiliul Concurenței să demisioneze.
Tot din cauza acestor scumpiri, Platforma DA cere audieri la Parlament.
Reamintim că benzina și motorina s-au scumpit din nou. Un litru de benzină standard 95 a ajuns să coste 18,25 lei, prețul majorându-se, în medie, cu 60 de bani.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.