Fostul cancelar german Angela Merkel a îndemnat, sâmbătă, la menţinerea parteneriatului transatlantic al Europei cu Statele Unite ale Americii, în contextul în care luni are loc învestirea lui Donald Trump, potrivit Agerpres. Ea spune despre preşedintele ales al SUA că apără „interesele legitime” ale ţării sale și atrage atenția că și „Europa trebuie să-și unească interesele”, transmite digi24.ro.
Acest parteneriat este chiar mai indispensabil astăzi decât în urmă cu câţiva ani, a declarat Merkel, exprimându-se la eveniment la Dusseldorf, în vestul Germaniei. Fără sprijinul SUA şi al NATO, Ucraina nu ar fi putut rămâne un stat suveran după invazia pe scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022, a subliniat Angela Merkel.
Odată cu atacul Moscovei, principiul de baza al ordinii postbelice europene – inviolabilitatea teritorială – a fost anulat, a atras atenţia fostul cancelar german. Merkel – care a condus Germania din 2005 până în 2021 – a spus despre Trump că este un „preşedinte special” care apără „interesele legitime” ale ţării sale. În domeniul cooperării multilaterale, el nu crede în „situaţii în care toţi câştigă”, ci în existenţa întotdeauna a „unui învingător şi a unui învins”, a remarcat ea.
„Nu-l vom schimba pe Donald Trump, dar putem reacţiona în faţa lui”, a spus Merkel. Europa trebuie să îşi unească interesele, a continuat ea, deoarece şi SUA ar fi rău sfătuite dacă nu şi-ar căuta un aliat în Europa, iar „noi suntem un factor puternic”.
La aproape 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, problema războiului şi a păcii este din nou „la uşa noastră şi nu este o discuţie abstractă”, a afirmat Angela Merkel, potrivit căreia o „descurajare credibilă” necesită cheltuieli semnificativ mai mari pentru apărare.
„Acestea ar trebui să fie mai mari şi nu mai mici de 2% din produsul intern brut (PIB)”, a declarat Merkel, referindu-se la obiectivul de cheltuieli al NATO.
Trump a cerut recent ca membrii NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.