Acasă Politic Andrei Năstase vine cu o reacție la ultimele inițiative ale PSRM cu...

Andrei Năstase vine cu o reacție la ultimele inițiative ale PSRM cu privire re-rusificarea R.Moldova

0

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, vine cu o reacție la ultimele inițiative ale PSRM cu privire re-rusificarea R.Moldova, dar și proiectele Guvernului privind Bugetul de stat și Politica bugetar-fiscală. Totodată, liderul fracțiunii Platforma Da din Parlament, Alexandru Slusari, este de părerea că prin aceste proiecte Igor Dodon încearcă să provoace un conflict civil în R.Moldova, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

Pe timp de criză pretinsul statalist Dodon se joacă cu focul. Dezmățul și atentatele grosolane ale majorității sale toxice din Parlament la Constituție, la limba și identitatea noastră, la securitate și economia națională vor avea riposta pe măsură a Platformei Demnitate și Adevăr: în Parlament, la Curtea Constituțională și chiar în stradă. Dodon, nu te juca cu focul, pleacă!”, a declarat Năstase.

Alexandru Slusari a venit cu un comentariu ca urmare a ședinței Biroului Permanent al Legislativului la care s-a deciz examinarea, pentru prima lectură, a proiectelor bugetare.

După ședința Biroului Permanent pot declara că Dodon provoacă conflict civil în țara pe fundalul unei politici fiscale antipopulare, propuse pentru 2021. Paravanul pentru scheme, scumpiri și creșterea poverii fiscale urmează să fie proiectele lingvistice, care dezbină dramatic societate, care și așa este departe de coeziune. Platforma DA se va opune cu toate mijloacele legale acestei tentative a unui politician disperat și depășit de timp”, a punctat Slusari.

Amintim că deputaţii PSRM au înaintat un proiect de lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Iniţiativa prevede că „în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice, precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetăţeanului”. Totodată, este prevăzut că limba de lucru a activităţilor de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice este limba de stat. La solicitare, se asigură traducerea în limba rusă. Potrivit proiectului, organele puterii de stat, administraţiei publice, întreprinderile, instituţiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetăţeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează şi prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.

Totodată, socialiștii au propus și o inițiativă ce prevede anularea Legii „anti-propagandă”, dar și reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română.

La fel, pe parcursul zilei de azi deputații din opoziție au scos la iveală mai multe scheme „coruptibile” ce se regăsesc în proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Mai exact, este vorba despre introducerea a unei noi noțiuni în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe, care ar permite comercializarea țigaretelor de foi (cigarillos) cu aplicarea unui acciz mult mai mic decât în cazul țigărilor obișnuite. Potrivit deputaților, în cazul adoptării acestei măsuri, statul ar putea pierde zeci de milioane de lei.

La fel, susțin reprezentanții opoziției, autoritățile deschid porțile „pentru medicamente neautorizate, de proastă calitate, accesul cărora în UE este strict interzis”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.