Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a avut o întrevedere la Washington cu directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura.
Discuțiile au vizat implementarea actualului Program al Republicii Moldova susținut de FMI, Programul de Evaluare a Sectorului Financiar din Republica Moldova (Financial Sector Assessment Program – FSAP), asistența tehnică acordată de FMI, cadrul macroeconomic și perspectivele pe termen mediu, precum și strategia Uniunii Europene pentru independența și reziliența energetică a Republicii Moldova.
În cadrul întâlnirii, doamna Anca Dragu a reafirmat angajamentul Republicii Moldova pentru continuarea reformelor, cu accent pe întărirea sectorului financiar, consolidarea rezilienței economice și avansarea parcursului european.
„Colaborarea strânsă cu FMI a fost un factor determinant în progresul realizat de Moldova în domenii-cheie, precum supravegherea bancară, guvernanța sectorului financiar și îmbunătățirea transparenței politicilor economice. Aceste eforturi contribuie direct la crearea unui climat stabil și predictibil, benefic pentru întreaga societate,” a declarat doamna Anca Dragu.
Discuțiile au inclus evaluarea sectorului financiar al Republicii Moldova (FSAP) de către FMI și Banca Mondială, realizată la solicitarea BNM, care va contribui la consolidarea capacității BNM de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. Totodată, sprijinul oferit de FMI și BM va facilita promovarea reformelor economice, creșterea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării durabile pe termen lung.
A fost abordată și tema rezilienței energetice, în contextul noilor provocări globale și al obiectivelor strategice europene. Asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova rămâne o prioritate-cheie, integrată în agenda reformelor care susțin securitatea și stabilitatea pe termen lung.
Dialogul a constituit, de asemenea, un prilej de a explora noi direcții de colaborare instituțională, inclusiv în domeniul cercetării și analizei economice, componente importante pentru fundamentarea deciziilor de politică monetară și macroprudențială.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.