Acasă Social Anatolie Stati a făcut pace cu Kazahstanul, însă banii sunt înghețați

Anatolie Stati a făcut pace cu Kazahstanul, însă banii sunt înghețați

0

La cinci luni de la anunțul că autoritățile din Kazahstan și milionarul Anatolie Stati (cu suportul creditorilor din SUA) au semnat un acord prin care au soluționat pe cale amiabilă un litigiu, ce durează deja de 14 ani, situația rămâne blocată, la fel și despăgubirile de sute de milioane de dolari.

De vină sunt, în special, litigiile din Statele Unite ale Americii între cele două părți, care încă nu au fost soluționate definitiv. Potrivit unei decizii de la începutul lunii decembrie a Tribunalul Districtului Columbia din SUA, „pe 5 august 2024, petiționarii Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group, S.A. și Terra Raf Trans Traiding Ltd. („Petiționarii”) și pârâta Republica Kazahstan („intimatul” sau „Kazahstanul”) au sesizat împreună Curtea că au încheiat recent un acord-cadru pentru soluționarea litigiului de lungă durată care, printre altele, a dat naștere hotărârii în această procedură”, scrie Mold-street.com.

„Părțile continuă să convină că este important și benefic să mențină status quo-ul în diferitele lor proceduri judiciare pendinte, inclusiv în această procedură, în timp ce încheie soluționarea anticipată în temeiul acordului-cadru, pentru care continuă să depună eforturi”, se menţionează în decizia instanţei din SUA.

Potrivit Tribunalului, părțile se așteptau să încheie această înțelegere până pe 15 noiembrie 2024, dar acum anticipează că vor avea nevoie „de încă 60 de zile pentru a încheia această înțelegere, până la 31 ianuarie 2025 sau înainte”.

Un litigiu de 14 ani

În 2010, oamenii de afaceri moldoveni Anatolie și Gabriel Stati au depus o plângere împotriva Kazahstanului la Tribunalul de arbitraj din Suedia, solicitând despăgubiri de circa 4 miliarde de dolari, după ce autoritățile de la Astana le-au confiscat activele de petrol și gaze din această țară, invocând încălcarea legislaţiei.

În decembrie 2013, instanța din Suedia a decis că statul kazah a încălcat acordurile internaționale și urmează să achite familiei Stati despăgubiri de circa 500 milioane de dolari, dintre care 199 de milioane de dolari – pentru presupusele costuri legate de construcția uzinei de prelucrare a gazelor Borankol.

Autoritățile de la Astana au refuzat să plătească şi i-au acuzat pe oamenii de afaceri moldoveni de fraudă în proporții deosebit de mari. Ulterior, Stati a lansat o campanie de executare silită a hotărârii arbitrale suedeze în mai multe state, încercând să „înghețe” peste 22 de miliarde de dolari din active aparținând Băncii Naționale și Fondului Național din Kazahstan.

În mai 2019, un tribunal de Bruxelles a ridicat sechestrul provizoriu de aproximativ 21,5 miliarde de dolari din activele Fondului Național al Kazahstanului. Însă, procesele judiciare care au durat ani de zile, în mai multe țări europene, dar şi SUA, nu s-au încheiat toate în favoarea autorităților de la Astana.

Totodată, Kazahstanul nu a obţinut nici-un beneficiu din confiscarea activelor familiei Stati şi nici proiecte de investiții productive, dar a pierdut foarte mult, atât din punct de vedere a imaginii internaţionale, cât şi costuri juridice, ca urmare a numeroaselor litigiii ce au urmat.

Cât despre familia Stati, ea nu a mai putut reveni niciodată la afacerile de altădată, fiind înglodată în datorii, pierzând afacerile din Irak, Sudanul de Sud şi alte locaţii, iar numeroase afaceri din Moldova au intrat în insolvabilitate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.